НОВИНИ

Политолози: Невъзможно е за следващия парламент да гласуваме мажоритарно

На практика мажоритарната система за гласуване е невъзможно да бъде въведена за предстоящите парламентарни избори през пролетта. Това е мнението на политолози от различни полюси на политическия спектър по повод резултатите от референдума. ЦИК вече обяви, че резултатите не са задължителни, защото не достигат 12 000 гласа. Какви подводни камъни обаче крие заиграването на политиците с предложенията от референдума - вижте в репортажа на Цвета Младенова.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
08:40, 20.11.2016
Чете се за: 01:44 мин.
У нас

Можем ли да избираме народните представители пряко? Според специалистите по изборно право реализирането на подобна перспектива в реална мажоритарна система е голяма крачка. А ползата ѝ за България е спорна. Това, че рискуваме в парламента да попаднат популярни персонажи със спорна слава и качества за политолозите е само първият недостатък.

Пламен Киров - политолог, бивш конституционен съдия: "За да въведем мажоритарна избирателна система, първо трябва да направим преброяване и то да е адекватно, екзактно преброяване - да знаем ние колко граждани живеят на територията на България и как са разположени те на територията".

После територията на страната трябва да се раздели на 240 едномандатни райони с равен брой избиратели - горе-долу по 30 000. Това теоретично може да разкъса някои градовете и да окрупни доста села. Би създало предпоставки за манипулации при очертаването на районите, защото България е оцветена различно по географски принцип.

Пламен Киров: "Изобщо ако някой си представя, че гражданското общество ще придобие една изключително голяма тежест и ще издигне едни ерудирани, честни хора, които ще бъдат избрани в парламента..."
Димитър Димитров - политолог: "Големите партии могат да мобилизират най-големи масиви гласове и съответно стават първа или втора. Ако има доминираща партия, тя ще бъде еднозначно облагодетелствана. Това е вероятно причината толкова много да се говори за мажоритарен вот".

Така парламентът би бил съставен от най-много 3 големи партии и няколко други мажоритарни депутати. Броят на независимите обаче няма да е достатъчен, за да направят парламентарна група. И съответно те няма да могат влияят на решенията на парламента. И най-важното - ако някой депутат бъде предложен за министър кой ще го замести в Народното събрание? Или през 3 месеца ще провеждаме междинни избори?"

По другия въпрос от референдума - да се намали драстично субсидията за партиите, политолозите отново са скептични. За тях това е вратичка за задкулисно финансиране. Смятат, че разрешение може да бъде намерено и при сегашната избирателна система с по-голям контрол от Сметната палата как и за какво се харчи държавната субсидия.

Димитър Димитров - политолог: "0 лева е абсолютен популизъм. Как ще съществуват тези организации с нула лев. Да, членски внос, само че много бързо ще се разбере, че членският внос идва от определени "дарители". Предложението един лев, 0 лева, 2,46 е просто неразумно."

Колкото до задължителното гласуване политолозите открито предпочитат моркова пред тоягата. Те предлагат вместо да бъдат задължавани, хората да бъдат поощрявани. Например, ако си гласувал, да се дават точки при кандидатстване за стипендии, общежития или друго.

Димитър Димитров: "Българските пенсионери са най-задължените пенсионери - те са длъжни да гласуват до 70 години. В целия свят, където има такова задължително гласуване, все едно дали е в Европа, Австралия, Южна Америка, горната граница е 60 г."
Пламен Киров: "То не е нереално, не е невъзможно, но не може да стане с щракане на пръсти. Искахме да стане добре, а се получи както винаги. Ако това ще бъде целта на упражнението, по-добре да не го започваме. Като че ли е по-добре да не го започваме"

А за финал един от най-ефектните дефекти на мажоритарната система е, че при нея - така както е предложена у нас, българите в чужбина трудно ще гласуват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се Меркел да обяви кандидатурата си за четвърти канцлерски мандат
Очаква се Меркел да обяви кандидатурата си за четвърти канцлерски мандат
Гледайте финала на Детската Евровизия - СЕГА по БНТ1 и БНТ HD
Гледайте финала на Детската Евровизия - СЕГА по БНТ1 и БНТ HD