НОВИНИ

Земетресението в Гърция усетено и у нас

Земетресение с магнитуд 5 по Рихтер разлюля Гърция малко след 1,20 тази нощ. Епицентърът на труса е бил на 40 км северно от Солун, на дълбочина около 10 километра под земната повърхност. Около 4 сутринта е последвал и вторичен трус с магнитуд 3,2 по Рихтер. У нас земетресението бе усетено в Петрич, Сандански и Благоевград, както и по високите етажи в столицата.

bnt avatar logo
от Д. Грачева
20:09, 19.11.2016 (обновена)
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Първият, най-силен трус, с магнитът 5 по скалата на Рихтер, с епицентър на 50 километра от границата с България и на 40 километра северозападно от Солун, хора от Благоевград са усетили през изминалата нощ, като кратко разлюляване.

Най-силно земетресението в Благоевград е усетено по високите етажи на жилищните блокове. До паника сред хората във високите жилищни блокове в Благоевград не се е стигнало.

Вторичният трус, около 4 часа сутринта, които е бил значително по слаб с магнитуд 3,2 по Рихтер, не е усетен от хората. Дежурният сеизмолог от БАН каза, че след първият трус са регистрирани още 5 по-слаби и няма повод за паника и опасност за населението в нашата страна.

От Регионално звено "Пожарна безопасност и защита на населението" в Благоевград казаха, че сигнали за пострадали хора и нанесени материални щети в Югозападна България няма.


Дванайсет часа след Гърция земетресение разлюля и румънския град Вранча. Трусът е бил с магнитуд 4.3 по скалата на Рихтер, а епицентърът му е на 139 км северно от столицата Букурещ.

Няма връзка между земетресението в Гърция и Румъния, каза за БНТ проф. Емил Ботев, ръководител на департамент "Сеизмология" в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН. Според него нито едно от двете земетресения не е свързано със страната ни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Нощта на театрите е в своята кулминация
​Нощта на театрите е в своята кулминация
Глас на града - Биляна Раева
Глас на града - Биляна Раева