НОВИНИ

АРТщрихи с Галя Крайчовска

Световна премиера на "Зоотроп", архитектите с "тръмп" закачки, другите "Светове" в галерия "Аросита", неостаряващите "Орегон" ни идват на крака.

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
16:22, 19.11.2016
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Илюзия за движение с бързо сменящи се картини – иначе казано – зоотроп. Апаратът се смята за прародител на анимацията. Вече си имаме и пълнометражен „Зоотроп”. Филмът на Сотир и Пенко Гелеви ще има световна премиера на Киномания. Главните герои – роботи ще трябва да се спрdвят с лабиринта и решения, за които не са програмирани. Особено за драматичната среща с Минотавъра. Изобщо юбилейното издане на панорамата отделя специално внимание на родното кино. „Слава”, на Кристина Грозева и Петър Вълчанов даде началото. Почит и спомен за любимия актьор и режисьор Иван Андонов идва с документалната лента „Поне за миг да полетя ” . Любов и джаз, жажда за музика и свобода във време на войни и лагери – история, вдъхновена от съдбата на Леа Иванова се пренася на екрана с „Пеещите обувки”.
*****Политиката носи и усмивки – особено след разместване на пластовете. Архитектите зад Океана намигват с имагинерни проекти ала Тръмп. /”Нова реконструкция на Америка” или как плановете в главата на президента биха се нанесли върху сградите. До Белия дом добре би паснала реплика на Тръмп тауър, позлатена и с огромни пространства за голф курсове, смятат архитектите. Също там може да се премести и „Биг Дък” от Лонг Айлънд, декориран с култово тупе.
*****Понякога не ни напуска чувството, че живеем в различни светове дори с околните. Художничката Пенка Гайдарова разгръща другите „Светове” . В галерия „Аросита” се нанася и реалността, в която радостта от живота все още не е ерес.

*****Неостаряващите момчета от „Орегон” ни идват на крака. Пристигат след еврообиколка. В София са отделили две вечери, на 21 и 22-ри. Виртуозите пътуват през различни музикални жанрове, прескачат рамки, пирласкават нетипични з аджаза инструменти и намират нови светове с 29 албума и концерти в различни континенти. След турнето смятат да запишат 30-тия си албум, който ще е първият им запис с басиста Паолино Далапорта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха двама в Испания по подозрение за връзки с Ислямска държава
Арестуваха двама в Испания по подозрение за връзки с "Ислямска държава"
Хиляди излязоха на протест в Полша срещу готвена реформа в образованието ​
Хиляди излязоха на протест в Полша срещу готвена реформа в образованието ​