НОВИНИ

Политолози: Поощрения, а не санкции при задължителното гласуване

Щом няма санкции това не е задължително гласуване, това заяви математикът проф. Михаил Константинов в студиото на сутрешния блок на БНТ. Според него идеята за заличаване от избирателните списъци при негласуване е по - скоро активна регистрация. Константинов и политологът Димитър Димитров смятат, че поощрението за участие в изборите е по - добрата форма от санкцията.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
15:43, 26.04.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас
политолози поощрения санкции задължителното гласуване

Проф. Михаил Константинов беше категоричен, че гласуването в чужбина само в дипломатическите служби на България се въвежда заради гласовете от Турция.


Михаил Константинов - математик

Да се ударят гласовете в Турция , които се очаква да отидат при ДОСТ. Между впрочем ДПС в момента е съгласно с това да паднат тези секции и протестира проформа .

Професор Константинов посочи, че при предишните парламентарни избори, при които се е гласувало в повече секции в чужбина, ДПС е спечелило 3 до 4 мандата, ГЕРБ 1 до 2, а Реформаторския блок до 1 мандат. БСП винаги е губило 1-2 мандата, а останалите малки партии са губели по 1 мандат.


Димитър Димитров - политолог
Малко съм изумен - ако вие не гласувате на местни избори, няма да се появите в списъка за европейски. Аз мисля, че в конституционния съд това нещо никога няма да мине. Единственият начин да се поддържа някакъв ред е да се създаде регистър на избирателите, където всеки избирател ще си поддържа своя така наречен изборен регистър. Без такъв регистър електронното гласуване ще се превърне в огромно фиаско.

Михаил Константинов и Димитър Димитров са на мнение, че ако остане задължителното гласуване, по-работещата формула ще бъдат поощренията, а не санкциите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всеки, който стреля в името на Господ, стреля срещу Него
"Всеки, който стреля в името на Господ, стреля срещу Него"
Отровни сладкиши причиниха смъртта на 26 души в Пакистан
Отровни сладкиши причиниха смъртта на 26 души в Пакистан