Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Полицаи излязоха на протест в деня на професионалния празник на Гранична полиция

Още преди месеци, знаете, синдикатите обявиха, че ще организират протести на всеки празничен за системата ден.Полицаи излязоха на гранични пунктове с Гърция, Македония, Сърбия и Румъния, без да блокират движението. Те настояват за 15% увеличение на заплатите със задна дата от юни месец. Протест в момента има във Варна.

от Светлана Ганчева
18:05, 22.12.2017
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

В момента започват да се събират гранични полицаи пред сградата на митницата във Варна, като исканията им повтарят тези на националните синдикати - за повишение на заплатите и законодателни промени, така че да има повече сигурност в работата на граничните полицаи.

Митническият пункт във Варна е един от основните в страната, като от тук минават товари по суша и по море, което дава разнообразни задачи на граничните полицаи. Те бяха на работните си места днес и работата им не е спирала. Те решиха, че за тази година протестите им приключват, като последният им е във Варна.

Вижте как през деня гранични полицаи изразяваха недоволството си днес.

;

Стартовата заплата на граничните полицаи е по-малко от 700 лв., затова те искат възнагражденията на служителите в система да бъдат обвързани със средната или минимална работна заплата в страната. Полицаите казаха, че заплатите им не се променяни от 10 години. Според тях обещаното увеличение няма да е за всички, а ще засегне само половината от полицейските служители.

Валентин Попов, предс. на синдикалната федерация на служителите в МВР: Това увеличение ние предлагахме да е по равно за всички, за да може поне малко да настигнем като основна заплата увеличението на минималната и средната заплата за страната. За 2018 ние искахме друго увеличение за което бяхме готови да разговаряме да е диференцирано.
Борислав Костов, ГПУ - Петрич: Да получим увеличиение, което е не знам - 50-60 лв., това не е сериозно.

Полицаите разказаха, че се налага сами да си купуват канцеларски материали, а условията, в които работят са изключително лоши, затова има голям отлив на желаещи да работят в системата.

Красимир Стефанов Гранична полиция ГПУ - Благоевград: Ремонти по автомобили и униформата на служителите. За тези неща да бъде по-голямо внимание отделено от държавата на служителите на МВР.
Делян Георгиев, граничен служител съм ГПУ Каварна: Ние гоним Европа, но трудно я стигаме. Винаги тя е няколко крачки пред нас. Условията на труд, самата техника, с която разполагат всички държавни служители, независимо дали са охранителна полиция, гранична, всякакви структури, които са.

От полицейския синдикат настояват за спешни промени в сега действащия закон за МВР, както и да се изготви изцяло нов, който да бъде приет през следващата година. Според протестиращите полицаи обещаните коледни бонуси около 500 лв. са недостатъчни.

Илия Щурков, ГПУ - Сандански: Това е прах в очите на хората. Значи коледният бонус, то не бонус, то е заслужено за цялостната годишна работа.

От синдиката казаха, че ще продължат с протестите на всеки празничен ден за системата, докато не бъдат чути.

;

Всичко казано от граничните полицаи в страната важи за условията на труд за всичките им колеги.

От 18:30 започва финалният протест на служителите от МВР, като ще се съберат пред сградата на митницата във Варна.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Съдът пусна шофьора, който уби дете в Първенец
Съдът пусна шофьора, който уби дете в Първенец
Полицаи от Румъния подкрепиха българските си колеги на протеста в Русе
Полицаи от Румъния подкрепиха българските си колеги на протеста в Русе