НОВИНИ

Полицията разби група за телефонни измами

От МВР разбиха група за телефонни измами действала на територията на Благоевградска област. Измамниците са лъгали жертвите чрез схема за фалшиви томболи и примамливи оферти за климатици. При операцията са заловени трима жители на Ветово. При задържането им, единият от тях направил неуспешен опит да изхвърли ползваните мобилни апарати в горяща печка. Разследващите са иззели множество телефони и SIM-карти.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:22, 08.02.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Измамниците от Ветово са използвали два сценария. Първият - набелязаният човек печели томбола на известна верига магазини. За да получи наградата обаче първо трябва да закупи ваучер за мобилен телефон. Вторият сценарий - по телефона се предлага изгодна оферта за климатик, но първо трябва да се плати капаро. Сумите били от 500 до 2000 лв.

Стефан Попов, служител в ГД "Национална полиция": Иначе няма да може да се реализира сделката и ще се загуби печалбата. За съжаление хората се хващат. А и не само на тази, но и на останалите, които вече са станали популярни.

Най-популярна в момента е измамата, при която се представя сценарий с фалшива акция~за залавяне на телефонни~измамници, разказват от МВР. Вече не са малко и случаите, при които едни и същи хора са мамени по два и повече пъти. От полицията за пореден път предупреждават:

Стефан Попов, служител в ГД "Национална полиция": Получат ли телефонно обаждане и на някакъв етап от разговора се поискат пари да знаят, че това се касае за телефонна измама.

За подобен тип престъпление наказанието е до 6 години затвор. Съдебната практиката обаче показва, че повечето ало измамници получават условни присъди или пробация. Освен това, до извършителите се стига трудно, защото в схемата почти винаги е замесен посредник, който трябва да прибере парите. По данни на МВР, най-много такива измамници има в градовете Ветово, Левски, Павликени и Горна Оряховица. Напоследък някои от тях се преместват и в Румъния, където следите им по-лесно се губят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четири дни без парно
Четири дни без парно
Повече престъпления от непълнолетни и малолетни в Пловдив
Повече престъпления от непълнолетни и малолетни в Пловдив