НОВИНИ

"Топлофикация София": До утре вечер пускаме парното в източните райони

Принудителна ваканция на 9 и 10 февруари за част от столичните училища заради безпрецедентната авария с парното и топлата вода в София. Нови райони са засегнати от аварията, в други няма да има топло още 48 часа. Преди минути за БНТ Боян Паунов - директор "Експлоатация" в "Топлофикация София" съобщи, че топлоподаването в ж.к. "Надежда" 3, 4, 5 и 6 част е възстановено. До 22:00 ч. и в останалите части на ж.к. "Люлин" също ще бъде възстановено.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска Екип на "По света и у нас"
20:15, 08.02.2017
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Относно огромната авария, която остави на студено източните квартали на София, Боян Паунов уточни: "След като беше локализирана аварията в топлофикационен район "София Изток", бяха осъществени необходимите манипулации по секциониране и дрениране на огромни количества вода. Изготвени са заготовките, колегите ги заваряват, работят при тежки условия, работи се денонощно. Надявам се утре в края на деня системата да бъде запълнена и топлоподаването да бъде възстановено и в източните райони."


Икономическата комисия на СОС извика ръководството на "Топлофикация София", за да получи обяснения. Принципалът на дружеството ще търси мнението на външни експерти стана ясно след срещата.

Николай Стойнев, зам.-председател на СОС: Имаме срещи с професори от Техническия университет, в която искаме външна експертна проверка на работата, на причините, които са довели до спирането и до тази серийна авария на различни места по топлопроводите, както разбира се очакваме и план за ранно предупреждение и справяне с такива последствия в бъдещ период.
Йорданка Фандъкова, кмет на София: Обяснение искам непрекъснато, изисквам доклади непрекъснато. Ще трябва да дадат пред принципала си. Иска се информация от министерството на енергетиката и КЕВР. Обяснения тепърва ще се дават. Най-важното е да се реагира бързо, за да може хората да има топла вода и парно, особено в следващите дни, когато очакваме застудяване.

Проверка ще има и от Комисията за енергийно и водно регулиране, която е дала тридневен срок на дружеството.да отговори кой е отговорен за това,че хиляди софиянци дни наред са без парно и топла вода. Той изтича в петък. Министерството на енергетиката също ще влезе в "Топлофикация", но не стана ясно защо ще чакат чак до понеделник.

Николай Павлов, служебен министър на енергетиката: Наистина е крайно неприятна ситуацията с авариите, които са станали в "Топлофикация". Разбира се, че съм в непрекъснат контакт с г-н Беловски, наистина е трудно. Това, което може да направи министерство на енергетиката е да направи проверка, и в случай, че са открити нарушения ще бъдат наложени съответните глоби.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече престъпления от непълнолетни и малолетни в Пловдив
Повече престъпления от непълнолетни и малолетни в Пловдив
Чести спирания на тока тормозят варненци
Чести спирания на тока тормозят варненци