НОВИНИ

Полша очаква подкрепа от България в спора й с Европейската комисия

Полша очаква помощ от България в спора й с Брюксел. Това съобщи в специално интервю за БНТ заместник-министърът на правосъдието на Полша Лукаш Пебяк. Той участва в неформалния съвет по правосъдие днес в София. Полският представител обяви, че Варшава няма да отстъпи пред Европейската комисия, която заплаши да активира член 7 и да отнеме права от Варшава. Вижте откъс от интервюто на Цветана Кръстева с Пебяк.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
20:20, 26.01.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света

- Какъв компромис виждате тогава за решаване на спора с Европейската комисия и виждате ли тук роля на България като председател на Съвета на Европейския съюз?

Лукаш Пебяк, зам.министър на правосъдието на Полша: Според мен ще бъде трудно да се постигне компромис, защото може да се създаде впечатлението, че Европейската комисия прилага двойни стандарти спрямо Полша и останалите страни, че спрямо Полша има нещо като колониално отношение. Що се отнася до ролята на България, тя ще бъде много голяма, защото България като председател на Съвета на Европейския съюз би могла обективно да анализира фактите, аргументите на двете страни, сама да прецени дали Полша е права или не и ако се стигне до заключението, че наистина е така, мисля, че би трябвало да помогне на Полша да убеди Европейската комисия, че нейните действия са безпочвени и да ни помогне да направим така, че Брюксел да се откаже от процедурата.

- Европейският комисар по правосъдие сега предлага европейските фондове да бъдат обвързвани с върховенството на закона. Ще подкрепи ли Полша такава инициатива?

Лукаш Пебяк, зам. министър на правосъдието на Полша: Ние сме запознати с това предложение и сега ще го коментирам не като член на правителството, а като юрист. Според мен това предложение е абсолютно необосновано от правна гледна точка, защото, както знаете, начинът, по който се разпределят европейските средства, е тясно свързан с договорите. Сигурен съм, че комисар Йоурова е наясно с това положение. Просто трябва да се променят договорите. Ако има такова желание, това трябва да се каже в прав текст, а не да се прикрива с процедури по върховнеството на закона. Това е просто политическа игра и ние няма да я играем.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сметната палата започна обучение на македонските си колеги
Сметната палата започна обучение на македонските си колеги
Талантливи деца от Русе получиха награди за постиженията си
Талантливи деца от Русе получиха награди за постиженията си