НОВИНИ

Какви са мотивите за уволнението на директора на Фонда за лечение на деца

Поредна смяна на директора на Фонда за лечение на деца в чужбина. Д-р Тинка Троева вчера е получила заповед за уволнение. На нейно място днес е назначена д-р Мариета Райкова. От здравното министерство изтъкнаха като причина за освобождаването на д-р Троева системно нарушаване на правилника за работа на Фонда, реда за издаване на формуляр S2 и практиката да се изискват становища от медицински специалисти извън одобрения списък на експерти. За нарушенията е сигнализирана прокуратурата.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
17:30, 12.09.2017
Чете се за: 01:19 мин.
Още

По-малко от 7 месеца след назначаването си, д-р Троева стана поредният директор на Фонда, който си отива преждевременно. Грубо нарушение на разписаните процедури е основният мотив на здравното министерство. Случаят, който прелял чашата - дете, нуждаещо се от чернодробна трансплантация и изпратено от Фонда на лечение в Германия. Министърът е трябвало да разпише формуляр S2, с който се одобряват нужните за това 120 хиляди евро.

Проф. Николай Петров, министър на здравеопазването: Това дете първо трябва да е консултирано в трансплантационен център наш и този център да го регистрира в регистъра на Агенцията по трансплантации. Нито едното нито другото е направено.

Министърът бил изправен пред "деликатен" избор - ако не подпише, рискува живота на детето, ако подпише - става клиент на прокуратурата.

Проф. Николай Петров - министър на здравеопазването: Това е самоуправство. Тоест аз подписвам за едни пари, за които нямам законово основание. Ето това нещо аз не мога да й простя.

Министърът вече се е срещал с д-р Троева и е получил писмения обяснения от нея, които обаче не разбрал. Самата д-р Троева през целия ден не отговаряше на телефона си. Още на 7 септември е подаден сигнал до прокуратурата, според министъра съществуват съмнения за допълнителни интереси при избора на клиниката в Германия.

Проф. Николай Петров - министър на здравеопазването: Определено имам съмнения за такива практики, имам предвид честотата на клиниките, имайки предвид консултантите от наша страна и появата на съответната клиника от друга страна, но това не ми е работа. надявам се прокуратурата да го разнищи добре този проблем. Имам съмнения.

Представителят на пациентите в Обществения съвет на Фонда коментира, че д-р Троева е подобрила работата на Фонда и е въвела дисциплина, ред и прозрачност.

Пенка Георгиева - член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца в чужбина: Д-р Троева е човек, който работеше, работеше добре, работеше вечер, работеше в събота, работеше в интерес на децата. По всяка причина наруши нечии интереси и попречим на някой, но тези интереси не са интересите на децата.

Според Георгиева д-р Троева не е взимала решенията сама.

Пенка Георгиева - член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца в чужбина: Това не са едностранчиви решения на д-р Троева, целият Обществен съвет е гласувал за това решение, д-р Троева не е самоволно взела решение, по тази причина трябва да се смени и уволни целият Обществен съвет.

Във Фейсбук родители на деца, лекувани по времето на д-р Троева, изразиха подкрепата си към нея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
13-о издание на Нощ/Пловдив
13-о издание на Нощ/Пловдив
Лазар Влайков остава под домашен арест
Лазар Влайков остава под "домашен арест"