НОВИНИ

Пореден протест срещу решението на кабинета за промяна на плана на НП "Пирин"

Пореден протест в София срещу решението на Министерския съвет от 28 декември миналата година за промяна на плана за управлението на национален парк "Пирин".

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:21, 14.01.2018
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Под надслов "Няма да дадем Пирин на мафията" протестиращите се събраха в 16:00 часа на площад "Александър Батенберг" и извървяха разстоянието до площад "Народно събрание". "Мафия", "Оставка" и "Пирин не е баница" бяха само част от възгласите, които днес за няколко часа огласиха отново центъра на София.

Протестиращите настояват за отмяна на решението на правителството, оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов и преглед на сега действащия концесионен договор. Според тях, промените са лобистки и дават зелена светлина за изсичане на вековни гори и мащабно строителство в Национален парк "Пирин". За четвъртък е насрочен нов национален протест.


Светлозар Алексиев: Този предтекст, че ще се прави втори лифт е един начин да се прокара силно разширяване на ски зоната.
Тома Белев: Няма в решението на Министерски съвет нито първи, нито втори лифт, нито термина кабинка. Тук става въпрос за застрояване на една голяма част от планината.
Борислав Сандов: Не може да се представя това решение само като за втора кабинка или само за водохващания. Законът позволява водохващания и сега има водохващания, които са извън тази зона, която досега беше.
Андрей Ковачев: Начинът да се излезе в положителна посока е да се вземе друго решение на Министерския съвет, в което да се възложи на министъра на околната среда и водите да проведе една екологична оценка с евентуално изменение на плана за управление, която да е насочена само към решаване на проблема с опашките.
Никола Вапцаров, местен хотелиер: Не си мислете, че банскалии не обичат Пирин и искат да секат. Банскалии обожават Пирин. Той за тях е живот, за тях е поминък. За тях Пирин е всичко.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​ТИР се запали на АМ Хемус преди тунел Витиня (СНИМКИ)
​ТИР се запали на АМ "Хемус" преди тунел "Витиня" (СНИМКИ)
От ​ГЕРБ призоваха БСП да преосмисли позицията си за Истанбулската конвенция
От ​ГЕРБ призоваха БСП да преосмисли позицията си за Истанбулската конвенция