САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

​Последен ден за стопаните от Южна България да умъртвят прасетата ​си доброволно

Последен ден, в който стопаните от Южна България трябва доброволно да умъртвят прасетата в личните си стопанства заради африканската чума. От утре екипи на Агенцията по безопасност на храните започват проверки.

от Г. Паскова, Н. Райшинов
20:05, 11.08.2019
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Приоритет за Агенцията по безопасност на храните от утре ще бъдат населените места в Пазарджишка област, където стопаните получиха седмица отсрочка, за да унищожат животните си. Проверки ще има и в населените места в западната част на Пловдивска област, тъй като те попадат в 20-километровата санитарна зона около петте индустриални свинекомплекси в Пазарджик. Ако в частните дворове бъдат намерени живи прасета, те ще бъдат унищожавани принудително.

От Агенцията по безопасност на храните заявиха за "По света и у нас", че в региона на Пловдив и в близост до свинекомплекса в Белозем, вече са унищожени над 95 процента от животните в личните стопанства.

;

Последните останали живи прасета в пазарджишкото село Мало Конаре бяха в стопанството на Марко Исов - до днес. Мъжът чакал последния момент с надеждата, че властите ще решат поне свинете-майки и малките прасенца да не бъдат унищожавани.

Марко Исов: Аз миналата година съм дал 800 лева за 4 прасета да си купя малки прасета. Едното го оставих за майка. Изклах и младите, изклах и майката. Няма прасета, няма проблем.

Според хората в Мало Конаре след ликвидирането на животните поне две години в селото никой няма да може да добива домашно месо. А сега се налага спешно да взимат и кредити и за покупката на фризери.

Цветанка Кънова: Ама колко фризера трябва да има човек? Някои имат по три, четири прасета, свине-майки.

От утре започват проверките в Пловдивска и Пазарджишка област. Ако контролиращите екипи открият живи прасета в дворовете, ще пристъпват към принудителна евтаназия.

Камен Янков, директор на ОДБХ - Пловдив: Не е наказателна мярка, а чисто превантивна.

Кметовете на 30 села в Пазарджишко заплашиха в края на миналата седмица с нови протести от понеделник. Днес обаче демонстрациите бяха отменени, тъй като утре в столицата предстои поредната среща на представители на протестиращите с държавните власти.

;

Продължава отстрела на диви прасета в частното ловно стопанство край хижа „Здравец", където бяха констатирани две животни заболели от африканска чума.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Повече от 50 горски пожара бушуват в Гърция
Повече от 50 горски пожара бушуват в Гърция
България преговоря за туркменски газ и инвестиция от Ю. Корея за 1,5 млрд.долара
България преговоря за туркменски газ и инвестиция от Ю. Корея за 1,5 млрд.долара