НОВИНИ

Последни дни на подготовка преди визитата на папа Франциск в Пловдив

Десет дни остават до официалното посещение на главата на римокатолическата църква папа Франциск у нас. Подготовката за посрещането върви с пълна сила. Повече подробности за самата церемония от катедралата "Свети Лудвиг" в Пловдив разказа монсеньор Георги Йовчев, епископ на Софийско-Пловдивската епархия.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
09:22, 24.04.2019 (обновена)
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

По покана на Негово Преосвещенство монсеньор Георги Йовчев през 2002 г. папа Йоан-Павел Втори посети Пловдив. За този момент днес напомня статуята на Светия отец на прага на катедралата "Свети Лудвиг". 17 години по-късно епископ Йовчев с трепет очаква служението си с папа Франциск.

Монсеньор Георги Йовчев, епископ на Софийско-Пловдивската епархия: За нас Светият отец папата е духовният баща на цялото християнство и е голяма радостта ни. Папата е наследникът на апостол Петър и глава на цялата църква.

За монсеньор Йовчев дългоочакваната среща между папа Франциск и католическите духовници ще е като среща между баща и неговите синове.

Монсеньор Георги Йовчев, епископ на Софийско-Пловдивската епархия: Светият отец папата има много по-широки виждания за концепцията на християнството. За него и католици, и православни, и други деноминации са християни, които той прегръща,идвайки в България.

На 6 май папа Франциск ще даде първо причастие на 250 деца от католическата общност на България - акт, който епископ Йовчев определя като докосване до Бога.

Монсеньор Георги Йовчев, епископ на Софийско-Пловдивската епархия: Първата целувка на Исуса, ако можем да го изразим така, защото това е момент на издигане.

Официалното посрещане на Светия отец ще е на 5 май в столицата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Американски комедии в Театър „София”
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Американски комедии в Театър „София”
Расте броят на жертвите на атентатите в Шри Ланка
Расте броят на жертвите на атентатите в Шри Ланка