НОВИНИ

„Послепис“ за една трудна за осмисляне епоха

Нова книга на Христо Карастоянов винаги е събитие. Особено след мащабния успех на романа „Една и съща нощ“, спечелил всички големи литературни награди у нас и намерил сценична реализация в спектакъла „Гео“ на Иван Добчев. В новата сага „Послепис“ авторът опитва труднопостижимото днес осмисляне на времето на социализма.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Владислав Севов
20:30, 15.02.2017
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Христо Карастоянов представя „Послепис“ като един от най-личните си романи. Чрез съдбите на четирима приятели той опитва да обобщи епохата на социализма в нейните „зрели“ години и нейните днешни последствия.

Христо Карастоянов, писател
"В тая сива епоха ние си растяхме, случваха ни се август 68-а, 89-та година ни се случи..."

Събитията и датите са важна част от пълноценното осмисляне, смята писателят, затова днес дори се ядосва, че е пропуснал някои крайпътни камъни. Не че е имал намерение да вгради всички тях в историята си, но е уверен, че те са важно средство против забрава.

Христо Карастоянов
"Обадиха ми се хора, които са си купили книгата. И ми казаха нещо, което ме успокои, че като са я прочели, са си спомнили свои неща, които са били убедени, че са били забравени."

Споменът има много крехка логика, размишлява още писателят. Но дори и понякога да се лъжем в спомените си, не трябва да се срамуваме от тях, убеден е Христо Карастоянов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ ще излъчи мача между Лудогорец и Копенхаген утре вечер от 20:00 ч.
БНТ ще излъчи мача между Лудогорец и Копенхаген утре вечер от 20:00 ч.
Заловиха 35-годишна жена от Добрич, откраднала кутия с дарения
Заловиха 35-годишна жена от Добрич, откраднала кутия с дарения