НОВИНИ

Поставят паметник на ретро автомобилите в Хърватия

Някои хора са буквални обсебени от ретро автомобилите. В един хърватски град тази мания скоро ще се претвори в паметник.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
10:23, 21.05.2019
Чете се за: 00:40 мин.
Още

Жителите на град в южна Хърватия са буквално обсебени от ретро автомобилите и особено от старите модели на "Мерцедес-Бенц". Половината от регистрираните близо 16 хиляди коли в град Имоцки са именно от тази марка.

На зрелищен парад беше поставено началото на кампания за събирането на средства, за да бъде издигнат паметник на тези автомобили, които са символ на успеха за местните жители от този селски район.

Смята се, че именно на това място има най-много такива коли на глава от населението.

Мартин, собственик на ретро автомобил: Изключителна кола. Открих я преди повече от осем години в окаяно състояние. Беше цяла покрита с гъби, забравена. Когато я купих, мислех, че никога няма да мога да я карам. Частите са редки и скъпи.

Но когато човек има желание, очевидно няма невъзможни неща. А обяснението защо в град Имоцки има толкова много коли от германската марка е, че през 60-те и 70-те години на миналия век много местни жители заминават да работят в Западна Германия, за да помагат финансово на семействата си.

Паметникът ще увековечи именно модел, произвеждан между 1968 и 1976 г. Разходите за него се оценяват на около 450 000 куни, което прави близо 67 000 долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БАН организира диктовки на открито за 24 май
БАН организира диктовки на открито за 24 май
70 000 дeкара земи са поразени от градушките
70 000 дeкара земи са поразени от градушките