НОВИНИ

Японският император посади ритуално ориз

Дали засаждането на ориз е работа, достойна за император? Отговорът на този въпрос е положителен, стига дейността да е превърната в ритуал. Новият японски владетел Нарухито спази традицията и стръкчета ориз. Ето и подробности за символиката на това действие.

bnt avatar logo
от БНТ
09:02, 21.05.2019
Чете се за: 00:26 мин.
Още

126-ят император на Япония спази традицията за засаждане на ориз, която е започната от неговия дядо импертор Шова. Оттогава саденето се е превърнало в официален ритуал, който се провежда всяка година и по едно и също време. Бащата на Нарухито, който абдикира миналия месец, също спазваше традицията докато беше престола.Императорът постави сам всичките 100 млади стръкчета, като на всяко едно от тях беше обърнато специално внимание.

Стръкчетата са пораснали оризови семена, които предишният император пося миналия месец. Императорската домакинска агенция сподели, че семената са били отгледани със специални грижи и са пораснали до 25 сантиметра. Оризовите плантации ще бъдат жънати през есента и ще бъдат ползвани по време на ритуални церемонии в три светилища.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повдигнаха обвинение на терориста от Крайстчърч
Повдигнаха обвинение на терориста от Крайстчърч
Има задържан за инцидента с намушканото момче в София
Има задържан за инцидента с намушканото момче в София