НОВИНИ

Постигната е договорка за облекчаване на гръцки дълг

Министрите на финансите на страните от еврозоната се договориха за мерки за облекчаване на гръцкия дълг, по време на среща в Брюксел. Тези мерки бяха обаче определени като краткосрочни.

bnt avatar logo
от Лилия Мустакова
07:36, 06.12.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:32 мин.
По света
постигната договорка облекчаване гръцки дълг

Решението няма да донесе допълнителни разходи за европейските данъкоплатци. То включва "технически подобрения на лихвените проценти и на падежите по някои дългови облигации".

Пиер Московиси, еврокомисар по икономически и финансови въпроси: "Ще продължим дискусиите и през следващата седмица, с надеждата да доведем програмата до успешен завършек. Сега трябва да надстроим и да запазим усилията на гръцкия народ да изплатят дълга си".

Въпреки това, планираните мерки имат ограничено въздействие върху гръцкия дълг, възлизащ на 316 милиарда евро.

Мишел Сапин, министър на финансите, Франция: "Днес, ние приехме план краткотрайно да се намали външния дълг на Гърция. Дългът ще бъде преструктуриран, което ще ни позволи да намалим тежестта през следващите години. Целта ни е да постигнем съгласие между Гърция и Европейския съюз преди края на годината".

До момента, държавният дълг на Гърция е почти 180% от брутния вътрешен продукт на държавата. От 2010 година насам, Гърция се възползва от три международни спасителни плана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп може да помогне за борбата с климатичните промени
Тръмп може да помогне за борбата с климатичните промени
Нетрадиционен протест на варненци от квартал Левски срещу застрояването
Нетрадиционен протест на варненци от квартал "Левски" срещу застрояването