Кметът на община Созопол е обвинен в присвояване на близо 2 милиона лева

Кметът Панайот Рейзи е привлечен към наказателна отговорност, затова че в периода 2014-2017 г. , в качеството си на длъжностно лице и в съучастие с друго длъжностно лице от община Созопол, е присвоил 1 989474,08 лв. /собственост на Община Созопол/, поверени му да ги управлява.

от БНТ
15:15, 11.03.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Софийска градска прокуратура /СГП/ повдигна обвинение на Панайот Рейзи – кмет на община Созопол, за извършено от него длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, осъществено в съучастие, при условията на продължавано престъпление и чрез улесняващи документни престъпления.

Панайот Рейзи е привлечен към наказателна отговорност, затова че в периода от 29.08.2014г. до 27.03.2017г. в гр. Созопол, при условията на продължавано престъпление, с 33 отделни деяния, като извършител, в качеството си на длъжностно лице и в съучастие с друго длъжностно лице от община Созопол, е присвоил чужди пари в общ размер 1 989474,08 лв. /собственост на Община Созопол/, поверени му да ги управлява, като присвояването е в особено големи размери, представляващо особено тежък случай.

За улесняване на присвояването Панайот Рейзи е извършил и документни престъпления, като съзнателно се ползвал от неистински частни документи – договори и фактури.

Престъпната деятелност на Панайот Рейзи се изразявала с изплащането на суми от бюджета на Община Созопол по фактури за извършени СМР. Като основание за банковия превод се сочели договори за извършени СМР, но сумите постъпвали по сметка на физическо лице, нямащо нищо общо с фирмата изпълнител.

Самите фактури и договори не произхождали от лицата, сочени за техни автори.

Спрямо Панайот Рейзи е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Ако бъде признат за виновен по повдигнатото му обвинение за престъплението по чл. 203 от НК /длъжностно присвояване/ Панайот Рейзи може получи наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество, и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и лишаване от право да упражнява определена професия или дейност“.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пострадали хора и материални щети след силни бури в Централна Европа
Пострадали хора и материални щети след силни бури в Централна Европа
Руски хакери са заподозрени за кибератаките срещу ЦИК и МВР през 2015 година
Руски хакери са заподозрени за кибератаките срещу ЦИК и МВР през 2015 година