НОВИНИ

Повдигнаха обвинение на служебния здравен министър Илко Семерджиев

Първо обвинение за служебен министър. Специализираното звено „Антикорупция" в Софийската градска прокуратура разследва здравния министър Илко Семерджиев заради оказване на натиск.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:28, 03.04.2017
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Според държавното обвинение той е отправял заплаха за уволнение срещу директора на Изпълнителната агенция по лекарствата, ако не назначи посочен от него човек за свой заместник. На Семерджиев е наложена мярка подписка, ако бъде признат за виновен той може да получи до 6 години затвор. В отворено писмо до медиите здравният министър заяви, че обвиненията към него са в стил ,,гузен негонен бяга."

Според прокуратура още на 20 февруари здравният министър Илко Семерджиев е поискал от изпълнителния директор на Агенцията по лекарствата доц. Асена Стоименова да назначи негов човек за заместник. След направена проверка станало ясно, че предложеният кандидат ръководи няколко дружества в сферата на здравеопазването, част от които се занимават с фармацевтични консултации и клинични проучвания. Според източници на "По света и у нас" става въпрос за д-р Боян Доганов, за когото се твърди, че е близък до Семерджиев и има участие в шест компании, които консултират фирми, които се явяват пред агенцията.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: "Тези обстоятелства според изпълнителния директор на агенцията, представляват основания сочещи конфликт на интереси, какъвто лицето би имал ако бъде назначено за зам.-изпълнителен директор".

Въпреки отказа Семерджиев продължил да настоява за назначението. Според прокуратурата заплахите били отправени на 24 март, когато се провел телефонен разговор между здравния министър и изпълнителния директор на агенцията. Според разследващите тогава Семерджиев поставил ултиматум след три дни неговият човек да бъде назначен.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: "Цитирам изречението - Мога да ви уволня, мога и други неща да ви направя. Тонът е бил висок, заплашителен. Затворен е телефонът от министъра на здравеопазването с последно изречение - няма да ви слушам и секунда повече, в понеделник очаквам лицето да бъде назначено".
;

От прокуратурата заявиха, че заплахата не е документирана със СРС-та. Разследващите разполагат с гласни доказателства на двама свидетели очевидци на разговора. По-късно вицепремиерът отговори, че категорично не е упражнявал натиск над Стоименова и никога не е имал намерение да я уволнява. Той обаче потвърди, че е предлагал заместник, с цел да подобри дейността на агенцията, защото имало множество сигнали за нередности. Освен това от години управлението било еднолично. Според Семерджиев върху него е оказан натиск, за да не бъде сменян настоящият директор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сръбският премиер става президент
Сръбският премиер става президент
Преобразуват две кръстовища в Благоевград в кръгови
Преобразуват две кръстовища в Благоевград в кръгови