НОВИНИ

Повдигнаха обвинения на зам.-кмета и на главния счетоводител на Септември

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на двама ръководни служители в община Септември. Заместник-кмет е привлечен към наказателна отговорност за умишлена безстопанственост, от която са настъпили вреди за общината за 78 511,05 лева, както и за престъпление по служба. Обвинение за безстопанственост с причинена вреда от общо 2 779 509,02 лв. е повдигнато и на главния счетоводител на общината. Той е подведен под наказателна отговорност и за сключване на неизгодна сделка в съучастие с кмета на община Септември Марин Рачев.

повдигнаха обвинения зам кмета главния счетоводител септември
bnt avatar logo
от БНТ
15:21, 02.04.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

През периода март 2016 г. - март 2017 г., зам.-кметът на общината не е положил достатъчно грижи в осем случая на възложена работа на строителни фирми по обществени поръчки за ремонт на улици, детски площадки и библиотека в различни селища в общината. В повечето случаи заместник кметът е бил упълномощен като възложител от кмета на община Септември, като договарял 100% авансово плащане, без да изисква от изпълнителите парична гаранция за изпълнението на договорите. Събраните доказателства сочат, че от 21 март 2017 г. до 29 септември 2017 г., с цел да набави имотна облага за пазарджишко търговско дружество, обвиненият заместник-кмет превел авансово 100% от договорената сума от 35 880 лв. за доставка на 40 улични стълба за необосновано дълъг срок – до 31 декември 2017 г.

С постановление на прокурор от Специализираната прокуратура на заместник кмета на община Септември е наложена мярка да неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 20 000 лева.

Главният счетоводител, в съучастие с кмета Марин Рачев, не положил достатъчно грижи за управление на повереното му имущество като сключил четири неизгодни договора за сметопочистване и ремонтни дейности, по които били платени неизвършени дейности и услуги или такива на завишени цени спрямо пазарните им стойности.

На главния счетоводител е наложена мярка за неотклонение „Парична

гаранция“ в размер на 50 000 лева. Мерките за неотклонение на обвинените могат да се обжалват пред

Специализирания наказателен съд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
22-рото издание на конкурса за класическа китара се проведе в Кюстендил
22-рото издание на конкурса за класическа китара се проведе в Кюстендил
Ръст от 24% на събрания туристически данък отчитат в Банско
Ръст от 24% на събрания туристически данък отчитат в Банско