Повдигнаха обвинения на зам.-кмета и на главния счетоводител на Септември

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на двама ръководни служители в община Септември. Заместник-кмет е привлечен към наказателна отговорност за умишлена безстопанственост, от която са настъпили вреди за общината за 78 511,05 лева, както и за престъпление по служба. Обвинение за безстопанственост с причинена вреда от общо 2 779 509,02 лв. е повдигнато и на главния счетоводител на общината. Той е подведен под наказателна отговорност и за сключване на неизгодна сделка в съучастие с кмета на община Септември Марин Рачев.

от БНТ
15:21, 02.04.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас
повдигнаха обвинения зам кмета главния счетоводител септември

През периода март 2016 г. - март 2017 г., зам.-кметът на общината не е положил достатъчно грижи в осем случая на възложена работа на строителни фирми по обществени поръчки за ремонт на улици, детски площадки и библиотека в различни селища в общината. В повечето случаи заместник кметът е бил упълномощен като възложител от кмета на община Септември, като договарял 100% авансово плащане, без да изисква от изпълнителите парична гаранция за изпълнението на договорите. Събраните доказателства сочат, че от 21 март 2017 г. до 29 септември 2017 г., с цел да набави имотна облага за пазарджишко търговско дружество, обвиненият заместник-кмет превел авансово 100% от договорената сума от 35 880 лв. за доставка на 40 улични стълба за необосновано дълъг срок – до 31 декември 2017 г.

С постановление на прокурор от Специализираната прокуратура на заместник кмета на община Септември е наложена мярка да неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 20 000 лева.

Главният счетоводител, в съучастие с кмета Марин Рачев, не положил достатъчно грижи за управление на повереното му имущество като сключил четири неизгодни договора за сметопочистване и ремонтни дейности, по които били платени неизвършени дейности и услуги или такива на завишени цени спрямо пазарните им стойности.

На главния счетоводител е наложена мярка за неотклонение „Парична

гаранция“ в размер на 50 000 лева. Мерките за неотклонение на обвинените могат да се обжалват пред

Специализирания наказателен съд.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
22-рото издание на конкурса за класическа китара се проведе в Кюстендил
22-рото издание на конкурса за класическа китара се проведе в Кюстендил
Ръст от 24% на събрания туристически данък отчитат в Банско
Ръст от 24% на събрания туристически данък отчитат в Банско