НОВИНИ

Повдигнати са обвинения срещу 7 от задържаните в Русе

Брат на депутат и син на началник на КАТ-Русе са сред 8-те арестувани при акцията на ГДБОП и жандармерията вчера. Специализираната прокуратура повдигна обвинение на 7 от тях за участие в престъпна група, която се занимава с рекет. Петима, между които и една жена, получиха и обвинение за отвличане и изнудване. При претърсванията е открит и солиден арсенал оръжия.

bnt avatar logo
от БНТ
19:51, 15.10.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Според разследването престъпната група е действала на територията на Русе и региона от 2015 година. В момента се установява за този период колко хора са били заплашвани и изнудвани. В един от случаите, за който разказват от прокуратурата, мъж е бил не само изнудван, но и отвлечен. За лидер на групата и поръчител се сочи Илия Стоилов, който е брат на депутата от БСП Георги Стоилов, а сред замесените има и жена.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: Лицето е било отвлечено по поръчение на организатора на организираната престъпна група, тъй като лицето е било подозирано от групата в извършване на кражба. След това са употребили сила, и принуда, и заплаха, за да подпише той запис на заповед и да поеме имуществено задължение в размер на 100 000 лева към участниците в групата.

При обиските на нощното заведение, кафенето, заложната къща, чийто собственик се води съпругата на Илия Стоилов, както и на офиси, апартаменти и автомобили, са открити оръжия и боеприпаси, които потвърждават тезата на разследващите за дейността на престъпната група.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: Пистолетът - един от тях боен, един газов и един от газов преработен в боен, 4 палки метални, една електрошокова палка, открити са патрони, голямо количество, 107 патрона, открито е също взривно вещество, което представлява 400 грама тротил. Открити са ножове, които са служили на групата при осъществяване на рекета.

До тук са разпитани 15 свидетели, двама от тях - с тайна самоличност. Извършени са 21 разпознавания и 6 лични обиска на заподозрени. Разследването продължава и от прокуратурата се надяват да открият още данни за престъпната дейност на групата.

Румяна Арнаудова каза, че операцията в Русе е поредната за неутрализиране на малки престъпни групи в различни населени места, които тормозят местното население и тези акции ще продължат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът решава дали да остави в ареста задържаните при спецакцията в Русе
Съдът решава дали да остави в ареста задържаните при спецакцията в Русе
Осветиха нов храм в София
Осветиха нов храм в София