НОВИНИ

Повече мигранти са достигнали Италия, отколкото Гърция, съобщи Фронтекс

Повече мигранти са достигнали Италия, отколкото Гърция, през април, съобщи днес Европейската агенция за защита на външните граници на ЕС Фронтекс.

bnt avatar logo
от БТА
16:47, 13.05.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света
повече мигранти достигнали италия отколкото гърция съобщи фронтекс

Това бележи обрат в тенденцията от юни миналата година. ДПА обяснява този факт с влизането в сила на 20 март на споразумението между Европейския съюз и Турция за овладяване на мигрантския наплив.

Под 2700 мигранти са достигнали гръцките острови през април - с 90% по-малко спрямо предходния месец, съобщи изпълнителният директор на Фронтекс Фабрис Леджери. Повечето от тези хора са сирийци.

8730 мигранти са пристигнали в Италия през Средиземно море през април. Този брой е по-нисък с 13% спрямо предходния месец и с близо 50 на сто на годишна основа. Повечето от тези хора са еритрейци, египтяни и нигерийци.

Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) и Международната организация по миграцията (МОМ) също отчетоха, че за първи път миналия месец повече мигранти са достигнали Италия, отколкото Гърция, предаде Франс прес.
МОМ е регистрирала миналия месец 9149 новопристигнали в Италия и 3360 в Гърция.

188 075 мигранти са достигнали Европа през Средиземно море от началото на годината. Огромното мнозинство от тях, 155 765, са влезли в Гърция. На второ място е Италия с 31 219. 1357 мигранти са загинали или се водят за изчезнали след предприемане на рискования преход през Средиземно море, сочи статистиката на МОМ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Вандали оскверниха гробищния парк на Казанлък тази нощ
​Вандали оскверниха гробищния парк на Казанлък тази нощ
Рекорд на Гинес: Доставиха пица на връх Килиманджаро (ВИДЕО)
Рекорд на "Гинес": Доставиха пица на връх Килиманджаро (ВИДЕО)