НОВИНИ

Повече от 100 000 румънци ще празнуват Великден в България

Повече от 100 000 румънци ще празнуват Великден в България, каза днес във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова.

bnt avatar logo
от БТА
12:56, 22.04.2016
Чете се за: 01:09 мин.
У нас
повече 100 000 румънци празнуват великден българия

Заради ремонта на Аспаруховия мост обаче гостите ще трябва да ползват алтернативни маршрути. Ангелкова посочи, че за проблема вече е информирано румънското министерство на икономиката и туризма, което трябва да разпространи информацията. На контролно-пропускателните пунктове, където е най-големият туристопоток, също ще има съобщения. Освен това ще бъдат поставени и временни крайпътни табели, обозначаващи маршрутите, които гостите ще ползват.
Според предварителните записвания през това лято увеличението на летовниците от Румъния в България ще бъде с 3-4 процента, което означава че броят им ще надхвърли 1 милион души, допълни Ангелкова. Тя посочи, че се очаква ръст на туристите от Русия с около 30 на сто, а от Германия - средно с 15-20 процента. Очаква се летовниците от Чехия и Унгария да са с 15 на сто повече, а от Полша - с около 40 процента. За Варна се очаква сериозен ръст на почиващите от Иран - с над 30 на сто.
За първи път през това лято в комплекса "Златни пясъци" ще има екипи, които да следят за нивата на шума от заведенията, допълни Ангелкова. По думите й дежурствата ще са денонощни. В екипите ще има представители на РЗИ, полицията и общината. Министърът допълни, че през това лято освен румънски, по Черноморието ще работят и полицаи от Чехия в съвместни екипи с българските им колеги. Очаква се скоро да бъде завършени и преговорите с Германия, откъдето вероятно също ще бъдат командировани полицаи.
За възможността българско-гръцката граница да бъде блокирана за Великденските празници Ангелкова посочи, че напълно разбира позицията на българските превозвачи, но апелира да не се предприемат такива стъпки, тъй като биха се отразили много негативно на туризма. През миналата година за светлия християнски празник в България са пристигнали 50 хиляди гърци, толкова българи са празнували в съседната страна. През тази година също има много предплатени пакети и загубите биха били много сериозни, каза Ангелкова.
Министърът съобщи още, че е готова концепцията за групирането на българските плажове. Идеята е те да бъдат разделени на категории и да се прилага различна методика за изчисляване на концесионната такса. Концепцията ще бъде подложена на обсъждане с всички заинтересовани страни, преди да бъде приета, посочи Ангелкова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма жертви при взрива в бензиностанцията на Тракия (ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМКИ)
Няма жертви при взрива в бензиностанцията на Тракия (ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМКИ)
Забраняват строителството в курортите край Варна
Забраняват строителството в курортите край Варна