НОВИНИ

Повече от година свлачище блокира пътя за 4 села в Сухиндол

Повече от година общинският път, който свързва град Сухиндол с още четири села е затворен заради свлачище, което е затрупало един от възловите участъци в него. Преди обаче ремонтните дейности да започнат, трябва да бъде направено проектиране, за което от общината още преди половин година потърсили съдействие от Междуведомствената комисия. А докато административните процедури се бавят чашата на търпението у хората прелива.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
11:05, 13.05.2016
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Димитър Йорданов е търговец и всеки ден пътува до град Сухиндол. От година и половина обаче заобикаля през единственият обходен маршрут, което удължава пътят му с повече двайсет километра.

Димитър Йорданов, търговец
„Изключително неудобно е.
Колко километра се налага да заобикаляте допълнително ?
Не знам, не съм засичал, но може би около 20. Автомобилът се троши постоянно е на ремонт предница, чудя се как толкова време не могат да намерят пари за това свлачище"

За да започне реконструирането на проблемният участък от община Сухиндол трябва първо да намерят средства за проектирането му.

Пламен Чернев, кмет на община Сухиндол
„Искахме пари от Междуведомствената комисия, за да можем да реализираме самото проектно предложение. Лошото, което е че на това заседание на Междуведомствената комисия нашият проблем не беше разгледан. Без проект ние няма как да кандидатстваме и няма как де се ремонтира този проблемен участък"

И докато от общината изчакват да им бъдат отпуснати средства за проектиране, обходният маршрут, през който е насочен целият трафик също започва да се руши. А търпението на хората вече се изчерпва.

Иван Спартянов
„Много ясно, че за селата от общината създава трудности . Така или иначе то трябва да се направи. За колите не ми приказвайте, за винетките, защото това е обирджийска работа "
Димитър Кобуров
„Състоянието е по-лошо отколкото на Шипка, представете си, че минавате през Шипка при зимни условия такова е и състоянието . Ако през зимата беше паднал сняг достъпа до селата щеше да бъде набсолютно ограничен".

Ако и обходният път бъде затворен за хората от съседните села, градът остава откъснат.

Пламен Чернев, кмет на община Сухиндол
„Той не отговаря на нормите и изискванията за нормален път за проходимост. Ние постоянно, ежедневно обхождаме тези маршрути.
Може ли Сухиндол да остане откъснат?
Надявам се да не стане, защото и ако този път остане откъснат вече става може много сложно".

Не е ясно кога пътят отново ще бъде отворен, тъй като само проектирането на опасният участък ще струва 92 000, а за същинските ремонтни дейности са необходими над 3 млн. лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Показват филма на БНТ Мисия Антарктида на Фестивала на науката
Показват филма на БНТ "Мисия "Антарктида" на Фестивала на науката
800 мигранти бяха спасени край Сицилия
800 мигранти бяха спасени край Сицилия