НОВИНИ

Повечето хижи в Банско са пълни с туристи до края на летния сезон

Част от хижите в Пирин са резервирани от туристи до края на летния сезон. Кметът на Банско Георги Икономов предлага общината да стопанисва част от хижите, за да може те да отговарят на изискванията на туристите. В момента условията не във всички са добри, има проблем с тока ,а в голяма част от стаите няма баня и тоалетна. Хижите са собственост на Българския туристически съюз, който стопанисва над 300 бази в цялата страна.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
06:19, 20.07.2018
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

В района на Банско има три хижи, според кмета Георги Икономов собствеността им трябва да бъде прехвърлена или на общината, или на частен инвеститор поне за 20 години. Така грижите за базите ще са по-добри, а и могат да се отделя средства за ремонти .

Христо Драгов стопанисва от шест години хижа в Пирин планина над Банско,а подобренията прави със собствени средства . В края на летния сезон обаче изтича договорът с Българския туристически съюз.

Туристите казват, че не очакват луксозни условия в стаите, но са доволни от добрата храна, която се предлага.

От Общината в Банско казаха, че ще подновят разговорите с Българския туристически съюз за прехвърляне на собствеността. От туристическото дружество обясниха, че държавна субсидия за хижите няма, а неотложните ремонти се поемат от наемателите.

Когато има финансов ресурс, Туристическият съюз също отделя средства за подобряване на базата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трус с магнитуд 2,8 по скалата на Рихтер е регистриран тази нощ в Благоевградско
Трус с магнитуд 2,8 по скалата на Рихтер е регистриран тази нощ в Благоевградско
Полицаи се срещат с жители на русенски села
Полицаи се срещат с жители на русенски села