НОВИНИ

Пожар гори в землищата на няколко кюстендилски села

Пожар обхвана над 1200 декара от землищата на няколко села в Кюстендилско. Засегнати са около 40 декара черешови масиви. Цяла нощ местните хора със собствените си трактори опитваха да спасят насажденията си и гасиха стихията заедно с пожарникарите. Не е ясно как е тръгнал огънят, това тепърва ще се установява. Заради горещото време и високата температура от пламъците, на няколко от доброволците е оказана медицинска помощ.

bnt avatar logo
от БНТ
12:11, 02.07.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

От тревожен звън на камбаната в късния следобяд вчера в Драговищица разбрали, че нещо лошо се случва в селото. Огънят тръгнал край изоставена къща в края на район Ямборано. В горещото време и при лекия вятър стихията набра сила за минути. За час пламъците стигнаха и до село Стенско. Десетки местни жители, със собствени цистерни, трактори, плугове и лопати, излязоха да гасят пожара, за да защитят черешовите си насаждения.

Петя Терзийска, собственик: Пожарът е тръгнал от необитаема виличка, която е изгоряла, и това е, спасяваме се черешите... Не само нашите, спасяваме на всички съседи масивите.
Милен Николов: За пореден път тук гасим такива пожари и ако не сме ние, без цистерните.

Огънят е опожарил частично около 40 декара с череши. Скоро изораните дръвчета са се спасили от пламъците. Тези, които огънят е засегнал обаче, вероятно ще изсъхнат.

Огнян Янев, кмет на Стенско: Хубавото е че стопаните се отзоваха с подръчна техника, с цистерни с вода, но за съжаление много от площите бяха опожарени и тепърва ще бъдат установени щетите като количество като обем.

Стопаните, които са застраховали имотите си, ще получат обезщетение. Останалите ще трябва да чакат да бъде открит евентуален извършител на палежа и да водят дела срещу него.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вечерите на споделената музика в двореца Врана продължават
Вечерите на споделената музика в двореца Врана продължават
Италия заплашва да затвори пристанищата си заради бежанците
Италия заплашва да затвори пристанищата си заради бежанците