НОВИНИ

Пожарът в Кресна продължава да бушува

Семейство еколози отказват да напуснат района на големия пожар в Кресна, защото не искат да изоставят домашните си животни. Пожарникарите взеха решение да евакуират село Влахи, което е най-застрашеното от огнената стихия. Преди минути приключи заседанието на Кризисния щаб.

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
18:00, 28.08.2017
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Днес около обяд огънят успя да пробие направените просеки и достигна на три километра от къщите на с. Влахи. Взе се решение да се евакуират всички жители - 27 души бяха изведени от домовете си. Едно семейство отказа да напусне къщата си, но впоследствие хората бяха изведени. Всички ще прекарат нощта при свои близки и роднини. От община Кресна са осигурили места в центъра в с. Долна Градешница, където ще се окаже помощ на онези, които имат нужда.

Борбата с огнената стихия продълажава и в момента. От кризисния щаб казват, че селото е спасено.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Усложни се обстановката заради вятъра, основно. Спасихме селото, евакуира го областният управител. Надяваме се , че няма повече да се засегнат къщите от огньовете около всички страни там около Влахи. Скалата е по-спокойно, изцяло сме съсредоточени там. С премиера сме във връзка постоянно. По едно време се наложи да потърсим помощ. Видяхте вертолетите. Аз даже им засичах времето . В едната посока отиваха до Влахи на всеки 4 мин. На 2 мин. изсипваха по една пожарна буквално. Водоемът се пада между Влахи и Ощава . Масирано, но огънят е много силен и продължаваме да се притесняваме. Засега пазим парка „Пирин“. Екипажите на отряд 28 са готови евентуално да дойдат и да подменят екипажите от Министерството на отбраната.

Семейството, което отказа да се евакуира, е семейство еколози, които отглеждат каракачански овце, заради които отказаха да напуснат къщата си. След телефонни разговори с кмета на Кресна и с областния управител те бяха убедени да напуснат къщата.

Елена Седефчова, с. Влахи: Няколко човека сме във Влахи като доброволци. Има много пожарни. В центъра на селото сме. Допуснаха ни тук, защото сме доброволци. Така сме близо до дома и животните си.

Борбата с огъня продължава, а хеликоптертие ще летят до залез слънце. Другото огнище край Е-79 е по-спокойно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар избухна край Сопот
Пожар избухна край Сопот
НЗОК започва обществена кампания за контрол над парите за здраве
НЗОК започва обществена кампания за контрол над парите за здраве