НОВИНИ

Правителството одобри актуализация на бюджета заради F-16

На извънредно заседание правителството гласува актуализация на бюджета за тази година заради закупуването на нови изтребители F-16. Кабинетът предлага увеличение на бюджетния дефицит до 2 милиарда и 300 милиона лева. Корекцията в бюджета се налага заради необходимостта България да плати накуп 8-те нови изтребителя от Съединените щати на обща стойност 1 милиард и 256 милиона долара.

Александър Марков
от Александър Марков
10:38, 15.07.2019 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

На извънредното си заседание днес правителството гласува две решения.

Първото е предложение за актуализация на бюджета за 2019 г. Правителството предлага да се увеличи дефицитът до 2 милиарда и 300 милиона лева. 2 млрд. и 100 млн. лева ще бъдат преведени по сметките на МО, което трябва да се разплати накуп с Агенцията на САЩ за сътрудничество в областта отбраната и сигурността при евентуалното закупуването на новите 8 изтребители.

Второто решение, което гласува правителството, е да предложи на НС за ратификация 4-те договора между България и САЩ.

Атанас Запрянов, зам.-министър на отбраната: По предложение на министъра на отбраната днес на извънредно заседание Министерският съвет прие подписаните от него, съгласно дадения му мандат, 4 договора за доставка на пакет многоцелеви изтребител Ф-16, блок 70 със съответните въоръжения и системи за управление. Скрити разходи в сделката няма. Те са такива каквито са. За да се извърши ратификацията на договорите, трябва да бъдат осигурени бюджетни средства и това налага промяна и актуализация за бюджета за 2019-та година на държавата, и по-точно тези пари да бъдат прехвърлени в бюджета на МО. Американската страна категорично ни подкрепя, че в рамките на тази сума и този пакет всичко ще бъде изпълнено както е записано в договора и договорено.

С тези две решения правителството даде началото по ратификацията на договора. Оттук нататък те трябва да влязат за гласуване в Комисията по бюджет и финанси и Комисията по отбрана на НС, и евентуално до края на седмицата да влязат за гласуване в пленарна зала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Маган и Хари на премиерата на Цар Лъв (СНИМКИ)
Маган и Хари на премиерата на "Цар Лъв" (СНИМКИ)
Днес започват горещниците, горещините - в края на юли
Днес започват горещниците, горещините - в края на юли