Правителството одобри кандидатурата на Мария Габриел за член на ЕК

Министерският съвет одобри кандидатурата на Мария Габриел за член на Европейската комисия от името на Република България, съобщиха от правителствената пресслужба.

от БГНЕС
13:47, 24.07.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас
правителството одобри кандидатурата мария габриел член

От юли 2017 година Мария Габриел е европейският комисар по цифрова икономика и цифрово общество. В рамките на мандата си тя създава първата изцяло цифрова програма „Цифрова Европа“ с бюджет 9,2 милиарда евро за следващия седемгодишен бюджет на Европейския съюз.

Стои зад инициативата за безплатен безжичен интернет за общините в Европа „WIFI4EU“, както и на схемата за платен трансграничен стаж за студенти „Цифрова възможност“. Мария Габирел създава първата Цифрова програма на ЕС за Западните Балкани и още през юли 2019 г. са намалени драстично таксите за роуминг между шестте балкански държави. Под ръководството на Габирел е изработено ново европейско законодателство за киберсигурност, включващо засилване на Европейската агенция за киберсигурност и за първи път рамка за сертифициране на продукти и услуги в тази сфера.

Мария Габриел е два пъти член на Европейски парламент и два пъти става „Евродепутат на годината“ - през 2016 г. в категория „Развитие“ и през 2013 г. в категория „Равенство между половете“. Като член на Европейския парламент тя става най-младият ръководител на мисия на ЕС за наблюдение на избори в трети страни. Докладчик е по 1/3 от всички споразумения на ЕС за либерализиране на визовия режим с трети страни. Създава и работна група по пчеларство в Европейския парламент.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Прокурори обвиняват в корупция втората по големина банка в Испания
Прокурори обвиняват в корупция втората по големина банка в Испания
БСП настоя за оставки заради разпространението на Африканската чума
БСП настоя за оставки заради разпространението на Африканската чума