НОВИНИ

Правителството прие проект на Закон за антикорупцията

Правителството прие проект на Закон за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Той е за лицата, заемащи висши държавни длъжност.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:02, 30.03.2016
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Създава се единен антикорупционен орган - Национално бюро, което ще обединява Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, бюрото познато като БОРКОР и звеното в Сметната палата, което приема и проверява имуществените декларации.

Директорът и 4-мата му заместници ще се избират от Народното събрание. Бюрото ще може да иска разкриване на банкова, застрахователна и данъчна тайна. Новост е задължението за деклариране на имущество и доходите на лицето, с което деклариращият живее в съжителство - повече от 2 години. Един проект на антикорупционен закон вече беше отхвърлен от парламента след бурни дебати.

Меглена Кунева, вицепремиер: "Докладът на ЕК нарича нашия проект всеобхватен, съдържа конкретни мерки и е определен като ключов тест в борбата с корупцията за 2016-та година. Този закон изпълнява всички препоръки, които са дадени след внимателен анализ и от страна на български заинтересовани институции, неправителствени организации и на външни такива".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Другите новини
Другите новини
Емблематични визии и пърформанси от ревютата на Александър Маккуин (СНИМКИ)
Емблематични визии и пърформанси от ревютата на Александър Маккуин (СНИМКИ)