НОВИНИ

Правителството реши да има втори лифт в Банско

Условието е да има инвестиционно намерение и то да премине през всички екологични процедури. Точката не беше включена в официалния дневен ред, но е внесена за разглеждане като извънредна от министъра на екологията Нено Димов. Докато кабинетът обсъждаше решението,противници и застъпници на идеята за изграждането на лифта излязоха на протести - в София и край Симитли.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
20:02, 28.12.2017
Чете се за: 02:12 мин.
У нас

Правителството даде дългоочакваната си дума по казуса ски зона Банско. Решенията на кабинета са в две точки ,предложени от министъра на околната среда и водите Нено Димов

Първата е, че се приема частично изменение в Плана за управление на Национален парк Пирин.То е било подготвено още през 2013 година, но не е било прието от правителството заради оставката му и последвалите избори.

Нено Димов- министър на околната среда и водите: В последствие беше решено , че трябва да се изчака новият план за управление на Пирин, който обаче през март т.г. влезе в съдебна фаза, която не е ясно кога ще приключи.

С изменението от днес се предвижда да не може да се строи в парка освен върху 2% от територията, която се намира в ски зоната в Банско. С второто решение се възлага на екоминистъра при наличието на инвестиционен интерес за изграждането на нова кабинкова линия в ски зоната, да се предприемат всички мерки по екологичното законодателство

Нено Димов - министър на околната среда и водите: Искам да подчертая, че каквото и инвестиционно намерение да има, какъвто и проект да бъде зададен, ще мине през цялото екологично законодателство. Става дума за ОВОС, екологична оценка и оценка за съответствие.

Премиерът Борисов коментира, че днес се довършва една дългогодишна процедура по приемане на промени в плана за управление на Пирин.Той беше категоричен, че в този план няма нищо, което касае строителство, по думите му няма керемиди, няма тухли, няма хотели. Правителството е за втори лифт над Банско, но нищо в Пирин няма да се прави без съответните процедури по екологичното законодателство-увери за пореден път премиерът.

Бойко Борисов:Правителството е за втори лифт над Банско, но нищо в Пирин няма да се прави без съответните процедури по екологичното законодателство.Не може да се направи и една колиба без да се мине през съответната екопроцедура.

Министър-председателят призова и тези , които се радват и тези които мислят , че се прави нещо нередно да се обединят и да пазят природата, дърветата и парк Пирин.

Бойко Борисов: Аз се надявам и тези, които се радват, и тези, които мислят, че нещо нередно се прави, да се обединим върху две неща природата, дърветата, парка Пирин ще ги пазим така, както трябва.

Вицепремиерът Валери Симеонов, който беше недоволен от неколкократното отлагане на решението за ски зона Банско, днес благодари на премиера.

Валери Симеонов - вицепремиер: Решенията от днес отварят нова страница в развитието на планинския туризъм. Искам да благодаря на премиера Борисов, тъй като тази 2- ра точка за лифта е била по негово настояване. Така че в случая той демонстрира национално отговорно поведение.

Докато кабинетът заседаваше пред сградата на Министерския съвет природозащитници настояха за спазване на законите и опазване на Пирин като уникален природен обект. В същото време жители от района на Банско за кратко блокираха Е-79 край Симитли с искане за спешно изграждане на втори кабинков лифт като безалтернативно решение на проблема с опашките пред лифта.

По-късно през деня решението на Министерския съвет беше коментирано от коалиция "Да остане природа в България" с категоричното мнение, че ще има протести и обжалвания.

Андрей Ковачев:- Коалиция "Да остане природа в България": Реално няма втори лифт на Банско , първо колкото и да обясняват министрите , че са приели втори лифт, такова нещо няма в решенията, но пък има разрешено застрояване със ски писти , влекове към тях ,осветявания на ски пистите водохващания - около 48% от територията на Националния парк. Възможност да се изсичат вековните гори на парка.

Концесионерът на ски зона Банско увери , че са готови с инвестиционното си предложение.

Иван Обрейков - директор - маркетиг на ски - зона Банско: Съвсем скоро, когато получим нужните разрешения, ние имаме идеен проект, който, разбира се, трябва да го реализираме. Ще направим нужните проучвания на трасето , ще изберем съответно фирма за лифта, с която работим и се надявам догодина дано да успеем .

И така след близо 5 години спорове по проекта предстои развръзка на казуса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еколози протестират в София срещу решението за втори лифт в Банско
Еколози протестират в София срещу решението за втори лифт в Банско
Жители на квартал Факултета газят в кал заради неремонтирани улици
Жители на квартал "Факултета" газят в кал заради неремонтирани улици