НОВИНИ

Правителството ще отпусне три милиона лева за язовирите в община Хайредин

Това съобщи премиерът Бойко Борисов на извънредно заседание на правителството тази сутрин. То беше свикано, за да се обсъдят мерки за гарантиране на сигурността на населението заради преливането на язовири в страната. Нормализира се обстановката на язовир Рогозен 1 в община Хайредин, който трето денонощие прелива неконтролируемо. Притокът по каскадата е намалял наполовина и в момента е 3 кубика в секунда, като се източват над 5 кубика. Там все още продължават аварийно спасителните работи на пожарната с две водомоторни помпи. За решенията на правителството разказва Надежда Василева.

Надежда Василева
от Надежда Василева
10:20, 10.03.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Правителството обсъди мерки за овладяване на ситуацията с язовирите в страната.

Бойко Борисов - министър-председател: Ще им дадем 3 млн. лева на Хайредин да отидат да правят язовирите. Те трябва да минат през обществени поръчки, ще минат години, ще се обжалват. Дотогава страховете на хората стоят. Правим това години наред. Това, което ме вбесява най-много е, че слушам само как нещо не може да стане. За нещо трябвало специално постановление, което не можело да се направи, защото било в разрез с обществените поръчки.

Парите ще бъдат използвани за покриване на неотложни възстановителни дейности.

Томислав Дончев - вицепремиер: Евентуално за закупуване на сифони, насипване, други мероприятия, които са със статут на аварийни и могат да бъдат възложени още днес. Там законът за обществените поръчки позволява изключения. В аварийна ситуация няма как за три месеца да се направи процедура.
Тодор Алексиев - кмет на община Хайредин: Благодаря на правителството за оказаната помощ финансова, която ни се отпусна, за да извършим спешно аварийни ремонти.
;

Шефът на Пожарна безопасност и защита на населението посочи, че се наблюдават всички критични точки в страната.

главен комисар Николай Николов - директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“: Рисковата ситуация ,която беше на Рогозен 1 е преодоляна. От 12 часа до 6 часа сутринта нивото на язовира е паднало с 28 см. Усилието с изпомпването на водата даде резултат. Нивата на всички реки задържат пълноводие все още под код червено. Ние сме внимателни, наблюдаваме нещата, за да предотвратим човешки жертви.
;

Следващата седмица се очакват валежи и повишаване нивата на реките, но не се очаква преливане. По разпореждане на премиера ще бъде сформирана работна група в министерството на енергетиката.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Незабавно се включват екипи на предприятие Язовири и каскади, които ще окажат помощ и подкрепа, така че дейностите по възстановяване на авариите да започнат още в рамките на днешния ден, за да могат хората да бъдат спокойни и да бъде гарантирана тяхната сигурност.

Правителството обмисля и създаване на нова централизирана структура, която да поеме грижата за язовирите в трудна предаварийна ситуация, без да е необходимо да се минават сложни процедури.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дани Бойл ще режисира следващия филм за Джеймс Бонд
Дани Бойл ще режисира следващия филм за Джеймс Бонд
Дефиле Уикенд в Пловдив
Дефиле "Уикенд в Пловдив"