НОВИНИ

Правителството ще заседава извънредно за плащането на самолетите F-16

Заседание на Министерския съвет, на което ще бъде разгледано Решение за одобряване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г., ще се проведе в понеделник. Актуализацията се налага заради решението да бъдат закупени осем изтребителя F-16, които трябва да бъдат заплатени изцяло.

bnt avatar logo
от БГНЕС
19:37, 14.07.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
правителството заседава извънредно плащането самолетите

Законопроектът е изготвен във връзка с придобиването на нов тип бойни самолети от въоръжените сили на Република България, които са от изключителна важност за националната сигурност и отбраната на страната, за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, казаха вече от правителствената информационна служба.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа в четвъртък договорите за закупуване на осем самолета F-16. Заместникът му Атанас Запрянов обясни, че в понеделник правителството ще трябва да приеме подписаните от министъра на отбраната четири договора, които „касаят не само доставката на 8 броя самолети F-16 блок 70, но и доставката на боеприпаси към тези самолети, на ракети въздух-въздух различни класове на тези самолети и доставката на цялото оборудване…”„Общата стойност на четирите договора, които ще бъдат приети и предложени на Народното събрание за ратификация наистина е 1,256 млрд. долара”, припомни Запрянов в неделя.

Очаква се, че до 2023 г. ще бъдат доставени всички самолети в различни периоди. Самолетите са шест едноместни и два двуместни.

Съгласно Конституцията и редът на Закона за международните договори на Република България, за да влязат в сила тези договори, следва да бъдат ратифицирани от Народното събрание.

От Министерството на отбраната вече съобщиха, че Държавният департамент на САЩ е предприел действия за намаляване на общата цена с до 60 млн. щатски долара посредством искане от Конгреса на САЩ за допълнително финансиране, което да бъде използвано в интерес на България. Предстои искането на Държавния департамент да бъде разгледано от Конгреса на САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бури и земетресение засегнаха Гърция
Бури и земетресение засегнаха Гърция
АБВ ще участва самостоятелно в местните избори
АБВ ще участва самостоятелно в местните избори