НОВИНИ

Правосъдният министър не вижда драма в разделяне на България и Румъния

Правосъдният министър Екатерина Захариева не вижда нищо драматично, че България и Румъния вероятно ще бъдат разделени в мониторинга на Европейската комисия. Очаква се в средата на април да дойдат евроексперти, които ще ни подпомагат за реформата в правосъдието.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
20:17, 18.02.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Преди 3 години, когато страната ни имаше по-позитивен доклад, също настояваше да бъде отделена от Румъния, припомни Захариева.

Екатерина Захариева, правосъден министър: "Това не е нищо ново, когато една държава е готова тя винаги иска да бъде прекратен срещу нея механизмът - и България и Румъния. просто ние наистина тази година трябва да се постараем, да се вземем в ръце и да си направим реформите, които искат от нас".

Ние пък сме поискали от евроекспертите да ни помогнат с вещите лица, наказателната политика и с анализ на прокуратурата.

Екатерина Захариева: "Ефективност, ефикасност, цялостна структура, дали има механизми и какви са за влияние, дали има институционални предпоставки за това. Това е координирано с прокуратурата и не е вярно, че те не желаят, напротив".
;

След критиките от Брюксел заради Яневагейт и нови факти, двама членове на ВСС поискаха възобновяване и по-задълбочена проверка по случая. Предложението беше отхвърлено от мнозинството и наречено "надуване на балон".

Соня Найденова, член на ВСС: "Ще бъде още по-позорно за страната, ако след един външен анализ международен на прокуратурата, някой поиска, допусне и се съгласи да има такъв външен анализ и върху ефективността на ВСС".
Калин Калпакчиев, член на ВСС: "Могат и трябва да бъдат извършени много други действия за проверка на налична информация. Например - изслушване на градския прокурор, разпечатки от телефонната централа в Съдебната палата".

Днес съдебните кадровици излязоха с декларация срещу изказвания на Яне Янев и позицията на РЗС, публикувана след като премиерският съветник за втори път беше осъден за клевета от бившия енергиен министър Румен Овчаров. ВСС заявява, че не приема да се отправят манипулативни внушения за работата на магистратите и съдебните органи и безотговорно да се накърнява достойнството на съдиите и тяхното добро име.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови измамени с фалшиви кредитни карти
Нови измамени с фалшиви кредитни карти
Улеснена процедура за кандидат-студенти в Кюстендил
Улеснена процедура за кандидат-студенти в Кюстендил