НОВИНИ

Изчезна животоспасяващо лекарство за онкоболни деца

В България липсва животоспасяващо лекарство за онкоболни - "Ел аспаргиназа". Родители и лекари от отделението по детска хематология и онкология в университетската болница във Варна призоваха за бързо решение на проблема. Без препарата "Ел аспаргиназа" лечението на много болни деца е обречено на неуспех.

bnt avatar logo
от БНТ
19:53, 18.02.2016
Чете се за: 01:01 мин.
Още

За Наталия Франгова борбата с рака е начин на живот от няколко години. В момента дъщеричката ѝ е в онкохематологичното отделение с рецидив на болестта. Към притесненията от тежката химиотерапия се прибавя и това, че лечението може да бъде прекъснато преждевременно, защото не просто в болницата, а в цялата страна липсва лекарството "Ел аспарагеназа".

Наталия Франгова: "Нямаме никакво време, тъй като протоколите са си по определен ред, по определени дати - в нашия случай в края на февруари, на 23-ти и 24-ти февруари трябва да имаме това лекарство".

Препаратът "Ел аспарагиназа" е химиотерапевтик, който се прилага при остра левкемия. Той не е в реимбурсивния списък на Националната здравна каса и години наред близките на болните са си го плащали. От известно време, заедно с други онкологични лекарства, е внасян чрез Фонда за лечение на деца в чужбина. От началото на 2016 г. не може да бъде намерен по никакъв начин.


;

"Ел аспарагиназа" не е от скъпите лекарствени препарати - курс на лечение от 10 ампули струва около 90 лева. От него се нуждаят около 50 български деца. За фирмите-производители и дистрибуторите това очевидно е пренебрежим пазар.

доц. д-р Валерия Калева, завеждащ Клиниката по детска онкология и хематология в МБАЛ "Св.Марина" - Варна: "Но аз не мога да се съглася, че тези деца няма да ги лекуваме в България. Защото едно лечение, без трансплантация, струва десетки хиляди евро навън. С трансплантацията, самата трансплантация струва 200 - 250 хиляди евро. А ние можем да ги внесем за 5-6 хиляди лева и да се лекуват децата в България. Така че нека някой да каже какво става и кога ще имаме "Ел аспарагиназа". Защото няма нито един флакон в България".

Има алтернативен медикамент, но той е изключително скъп. Използва се в случаите, когато децата получат алергия към "Ел аспарагеназа". Изписването му става по продължителна процедура и отнема поне месец. Но лекарите нямат право да го изискват за болните, които нямат алергия. А времето на някои от тях изтича.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спрени обществени поръчки
Спрени обществени поръчки
Задържаха мъжа, упражнил насилие над деца в училище в Плевен
Задържаха мъжа, упражнил насилие над деца в училище в Плевен