НОВИНИ

От утре на българо-гръцката граница на практика няма да се преминава

Според транспортния министър Ивайло Московски ситуацията е извън контрол. Московски, обаче, бе категоричен, че изцяло подкрепя българските превозвачи. Премиерът Борисов определи липсата на държавна реакция от страна на Атина като недопустимо и грубо. Въпреки че Съветът по европейските въпроси е запознат с проблема, засега няма отговор.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
19:12, 18.02.2016
Чете се за: 02:09 мин.
У нас

Кулата, Илинден, Капитан Петко войвода и Маказа остават затворени заради двойната блокада на границата ни с Гърция.

От едната страна са протестиращите гръцки фермери, а от другата - контраблокадата на българските превозвачи. Пунктът Маказа беше блокиран тази сутрин. Не се пропускат никакви автомобили, полицията пренасочва идващите от България коли към пунктовете при Златоград и Ивайловград, които днес все още работят. Протестиращите на Маказа превозвачи предупредиха, че от утре и те ще бъдат затворени. Така на практика няма да остане нито едно място по българо-гръцката граница, откъдето да можЕе да се преминава.

Шофьори на ТИР-ове в 25-километровата колона, която достига почти до гръцкия град Серес казаха, че нямат никаква информация дали се водят преговори между протестиращите фермери и българските превозвачи и вижда ли се краят на блокадата. Оплакаха се, че в района няма заведения за хранене и магазини.

;

От другата страна, на българска територия собственик на превозваческа фирма се притесняваше как ще се разплати с шофьорите, които сега са блокирани с камиони, натоварени с жито.

„Страшно е, тия хора имат семейства, аз на тия хора трябва да им дам пари, те разчитат на тия пари, как да им дам пари...Откъде да ги взема тия пари, за да ги дам, а ми кажете това!"

Според министър Московски ситуацията е излязла извън контрол.

Ивайло Московски - министър на транспорта: "Аз лично се солидаризирам напълно с поведението и искането на нашите превозвачи, защото това е пълно безобразие. Вече четвърта седмица хората бедстват тука, това е безобразие. Това просто не може да се търпи повече. След като искат да е така, тогава няма да има граници, който иска обаче да ходи в Гърция да си измисли други маршрути, тези три гранични пункта, те са толкова към Гърция - няма да работят и толкова".
;

Министър Московски добави още, че недоумява защо официалните власти в Гърция, които определят протестите на фермерите като незаконни, не предприемат нищо. Загубите от блокадата до момента се изчисляват на около 10 милиона евро и затова България ще предяви финансови искове пред Европейския съюз, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Премиерът Борисов определи липсата на държавна реакция от страна на Атина като недопустимо и грубо.

Бойко Борисов, министър-председател: "Недопустимо, брутално и грубо - вече месец гръцката държава не се намесва по никакъв начин за затварянето на нашата граница. И аз днеска ще го кажа и на съвета. Два пъти говоря с Ципрас, сиреч добрият тон, дипломацията, добросъседството сме се опитал да ги запазя в максимален обем. Така че позицията ни е не само твърда, не става дума само за средства. Това е целенасочено отношение към България, защото други пунктове не се затварят. И с г-н Юнкер съм говорил още утре да пратят комисията представител да видят в какво състояние са българските шофьори на гръцка територия. Днес пращаме бусове да ги прекарат на наша територия, за да могат да се нахранят, да пият вода."
;

Блокадата на Маказа е от превозвачи от Пловдив и тя изненада хората от района, които редовно използват пункта. За да се прибере у дома, Мехмед и съпругата му са оставили колата си в Гърция.

Мехмед Осман, село Дюлица: "Един приятел ни докара до там, сега момчето ми ще идва да ни вземе. Какво да правя, не става иначе. Пеша ще отида, пак ще отида. Какво да правя?

Условията на Маказа са изключително тежки, но те не спират българските превозвачи, препречили пътя за Гърция. за да помогнат на колегите си от Кулата.

След няколко часа цялата граница с Гърция ще бъде затворена.

Илия Костурски, член на УС на Съюза на международните превозвачи: "Все още може да се преминава през Златоград и Ивайловград.Това ще бъде до утре сутринта. Изказваме призив към всички български граждани, които се намират на територията на Република Гърция да използват тези две КПП та, за да могат да се приберат безпроблемно в България".

Българските превозвачи са категорични, че контрапротестът им ще продължи докато гръцките фермери не се изтеглят напълно от всички гранични пунктове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
М. Манолова: Решение на проблема с Топлофикация са индивидуалните договори
М. Манолова: Решение на проблема с "Топлофикация" са индивидуалните договори
Ботев и Локомотив с обща пресконференция преди дербито
Ботев и Локомотив с обща пресконференция преди дербито