НОВИНИ

Нови три обществени поръчки спрени днес, утре спират и за Зимния дворец

Нови три обществени поръчки за милиони левове бяха прекратени днес. Става въпрос за общо три търга във Варна и Бургас на обща стойност 170 милиона лева.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
17:52, 18.02.2016
Чете се за: 01:37 мин.
У нас

Едната поръчка е за строителство и ремонт на улици във Варна, втората е за реконструкцията на пречиствателната станция в курорта Златни пясъци. Тя е спряна още на 19 януари, показва справка в сайта на агенцията за обществените поръчки. В мотивите се посочва, че документацията на възложителя, т.е. община Варна е непълна. Сред наддавалите фирми е и Водстрой 98, която е участвала в спрения вчера търг за изграждане на горски пътища. Другите участници са Хидростой, Главболгарстрой и Джи пи груп. Последната фирма участва и в друг спрян търг - този в Бургас за изграждането на закрит спортен комплекс в квартал "Славейков".

В петък ще бъде спряна и обществената поръчка за ремонта на Зимния дворец в София за 35 милиона лева. Това съобщи в Брюксел премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос на БНТ. Той каза, че прави всичко това в услуга на обществото и за да покаже, че има политическа воля. Каза също, че е взел решенията за спирането на поръчките сам, без каквато и да била външна намеса.


ВАРНА


;

БУРГАС

Заместник-кметът по строителството на Община Бургас инж. Чанка Коралска е спряла процедурата за обществената поръчка за проектиране и изграждане на „Спортен комплекс с покрит басейн" в жк. „Славейков". В официално становище на общината се казва, че нито един от участниците в търга не се вмества в гласуваната в края на миналата година от Общински съвет Бургас финансова рамка. Условията са били фирмата изпълнител да поеме дълг в размер на 11 699 859 лв. с ДДС. Оказва се, че кандидатствалите фирми са дали оферти с милион и повече лева над тази финансова рамка. Мястото на бъдещия спортен комплекс от години стои запустяло, след като Българската федерация по борба направи първа копка за голяма спортна зала и басейн през 2012 година, а след изкопаване на основите строежът секна и беше замразен. През миналата година беше обявена обществена поръчка, а Общинският съвет на Бургас гласува 13 млн. заем, за да се построи все пак спортен комплекс. След стопирането на тази процедура от Общината заявиха, че това е основание да се обяви нова, в която ще бъдат променени параметрите, заложени в заданието за проектиране.

;

Във Варна са спрени двете най-големи обществени поръчки за града. Едната е за строителство, основен ремонт, реконструкция, текущ ремонт на пътна и улична мрежа, пътни съоръжения, паркове и техническа инфраструктура на стойност 120 000 000 лева, със срок за 4 години. Другата е за реконструкция, модернизация и разширение на Пречиствателната станция за отпадни води в курорта "Златни пясъци", чиято стойност е за над 24 милиона лева. В съобщение до медиите от Община Варна казват, че преустановяват най-големите обществени поръчки заради решението на правителството. От общината заявяват още, че двете обществени поръчки нямат избрани изпълнители, а тръжната документация е минала без забележки от предварителния контрол на Агенцията за обществени поръчки, няма и жалби по отношение на критериите. Те ще бъдат организирани отново, за да се избегнат всякакви съмнения по отношение на провеждането на поръчки с голяма стойност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов: В огледалото винаги съм виждал себе си
Премиерът Борисов: "В огледалото винаги съм виждал себе си"
Близо 2 милиона души на театър и концерти през 2015 г.
Близо 2 милиона души на театър и концерти през 2015 г.