НОВИНИ

Блокадата: Да ходиш по 6 км. за да се нахраниш

Опашката от тирове вече достига до Свиленград. Българските превозвачи са категорични, че няма да отстъпят. В същото време в гръцката страна са блокирани десетки български камиони. Много от тях превозват плодове и зеленчуци и се оплакват, че търпят огромни загуби.

bnt avatar logo
от Ваня Петкова
18:27, 18.02.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

И днес границата с Гърция край Свиленград остана затворена. Опашката от ТИР-ове, чакащи да преминат в южната ни съседка вече е 3 километра.

Илиян Филипов, член на УС на БАСАТ: "Храна, вода, лекарства, който има нужда, с това се съобразяваме и гледаме да доставим по най-бързия начин. Другото, което мога да кажа, ако се обади някой, който е болен, се пропуска. Пропускат се и живи животни и взривоопасни".

В същото време в Гърция опашките стигат до Орменион. Там са блокирани десетки български камиони, много от тях превозват бързоразвалящи се стоки.

Росен Динев, управител на фирма: "Ми какво се случва със зеленчуците, шофьорът вика отворил съм щорите да дишат, обаче вътре – вън става ад. И какво става като ги докара – ще ги изхвърлим и ще ни фалират семействата".
Илиян Филипов, член на УС на БАСАТ: "Всяка година е това, февруари като нямат работа гръцките земеделците затварят границата. Всяка година!"


;

Много шофьори пък прекосиха границата пеша, за да се снадбят с храна и вода.

Цветан Соколов, шофьор: "Аз идвам от 6 км пеша да дойда тук да се наям. Вървяхте 6 км пеш? Да.

На място дойде и областният управител на Хасково, който осигури вода за чакащите.

Станислав Дечев: "Няма да оставим категорично хората гладни. Предупреждаваме различни превозвачи във вътрешността на областта да не идват на пункта Капитан Петко, за да не става стълпновение и ги спираме на паркинги".

ГКПП "Капитан Петко войвода" ще остане затворен и утре, когато ще бъдат блокирани и последните два входа към Гърция - пунктовете край Ивайловград и Златоград.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още измамени по схемата с кредитни карти в интернет
Още измамени по схемата с кредитни карти в интернет
Непоказани скривалища на Апостола, в петък сутрин само в Денят започва
Непоказани скривалища на Апостола, в петък сутрин само в "Денят започва"