НОВИНИ

Празнична вечер по случай Въведение Богородично

Празничен концерт по случай големия християнски празник Въведение Богородично събра вярващи и ценители на хоровото пеене в столичния храм "Света Неделя". Българският патриарх Неофит удостои с вниманието си младите изпълнители.

Тодор Литовски
от Тодор Литовски
19:48, 21.11.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Въведение Богородично, или влизането на Божията майка в храма като тригодишно дете, е празник на християнската младеж и семейство. Затова и първите изпълнители бяха деца, ученици - от 20-о училище и от Духовната семинария. След тях пяха и хорът при Богословския факултет на Софийския университет, църковният хор при столичния храм "Свети Климент Охридски" в квартал "Люлин" и Софийският свещенически хор.

Въведение Богородично се чества тържествено у нас като празник на младежта и семейството от 1929 година до периода на атеизъм, настъпил след 1944 г. Възстановяването на християнската традиция все още не е завършено, признават свещеници.

Отец Кирил, храм "Света Неделя"
"Все още сме длъжници на нашата младеж, на нашите деца, тъй като сме свидетели на една бездуховност. За съжаление, все още не е разрешено изучаването на Вероучение или религия с профил Православие в нашата страна, както има такова споразумение отдавна."

Православната църква очаква помощ от държавата, за да работи по-добре с децата, защото само неделните уроци в църковните училища не са достатъчни за моралното възпитание на поколенията. Концерти като днешния още веднъж привличат общественото внимание към проблема с духовното възпитание на младите хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родители настояват да бъдат осигурени асистенти за всяко дете с увреждане
Родители настояват да бъдат осигурени асистенти за всяко дете с увреждане
Няма желаещи за пастири
Няма желаещи за пастири