Сладък и апетитен празник в търговищкото село Драгановец. За трета година там се проведе празник на баклавата. Над 35 тави със сладки изкушения поднесоха местните майсторки. Аромати и вкусове на масло, лимон и орехи възбудиха апетита на гостите. Най-вкусните и атрактивни десерти бяха отличени в кулинарна надпревара.
Апетитният сиропиран сладкиш в Драгановец приготвят и в делник, и в празник, а рецептите и тънкостите се предават от стари на млади. За да стане баклавата вкусна най-важно е да престои поне едно денонощие в захарен сироп. Затова местите майстори приготвят десерта дни преди празника.
Анифе Исмаилова: Тестото е много важно и корите трябва да бъдат много тънки, да са фини. Често казано за баклавата е нужно много любов и захар. Сладка любов става тука.
Местно читалище организира празника на баклавата, за да съхрани древните кулинарни традиции и добросъседството. Показани бяха саралия баклава, традиционната от 60 листа, с пълнеж от орехи или локум.
Фатме Ахмедова, секретар на НЧ „Хр. Ботев" с. Драгановец: Над 35 тави се направиха и изложиха, и така сладко ще си ядем, сладко ще си похапнем.
Азиме Юксел, дете: „Тя е много сладка, на света най-много от всичко обичам баклава"
В други търговищки села също почитат тестените изкушения. В Буховци стягат празник на мекицата, а в Макариополско - на дърпаната баница.