НОВИНИ

Празници на Стария град в Пловдив

В Пловдив започва Есенният панаир на занаятите. В късния следобед всички майстори и техните калфи ще се включат в традиционното шествие, което ще мине по кълдъръма от Етнографския музей и ще стигне до Римския стадион. Всички павилиони на занаятчиите тази година са разположени на малката главна и в квартал "Капана".

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
11:00, 22.09.2016
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Панаирът на занаятите, в който се представят 50 занаятчии в 20 различини занаята, е част от празниците на Стария Пловдив, които тази година се провеждат под мотото „Минало несвършено”. Точно в 14:30 часа на площада до Римския стадион пък всички желаещи над 18 години ще имат възможността да се включат в едно любопитно и забавно състезание „С менци за вода”. Ще си припомним как нашите баби и дядовци са носили вода да домовете си от обществената чешма, около която пък е кипял бурен живот. Чешмата като извор не само на водата, но и със своята пречистваща сила тази година става център на панаира на занаятите. Защото в миналото кобилицата, с която са носили водата, е била използвана за гадаене.

Тази година майсторите грънчари ще демонстрират таланта си на организирания пленер по грънчарство. За ценителите на българската кухня са подготвени демонстрации и дегустации – „Вкус и аромат” от Стария град.

За първи път всички посетители ще имат възможността да разгледат реставрираната Антова къща в Стария Пловдив. В следващите дни до 25 септември пловдивчани и гостите на града ще могат да се докоснат до тайните на непоказвания досега обект.

Къщата е построена към средата на XIX век от Паскал Пападати. Към началото на XX век тя преминава в собственост на Ралу Алтън Елмаз. Днес къщата е популярна като Антовата, по името на последните й собственици - поп Антови.

През 1995 г. Антова къща е обявена за архитектурно-художествен паметник от национално значение, а през 1979 г. тя е изцяло реставрирана. Дворът е оформен в прекрасна възрожденска градина с мраморен кладенец, щерна с железен чекрък. Интериорът е богат на детайли и стилно изпълнен. Само официални лица и кралски особи са посещавали къщата през годините, сред които: кралицата на Дания Маргарете през 2000-та година, кралят на Швеция Густав 16-и, кралят на Испания Хуан Карлос, а сега в рамките на 3 дни тя ще бъде достъпна за всички. Тя се намира на върха на Стария град след къща Ламартин.

Ако все още не сте планирали предстоящите почивни дни, Пловдив е вашата дестинация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националният исторически музей показва копие на Манифеста
Националният исторически музей показва копие на Манифеста
Настъпва астрономическата есен
Настъпва астрономическата есен