НОВИНИ

Празнуваме деня на пчеларите

Днес православната църква отбелязва денят на Св. Харалампий - епископ живял през II век в град Магнезия, Тесалия и един от най-големтие проповедници на християнската вяра през този период. В българския календар Светецът се почита и като покровител на всички пчелари, градинари и овощари. Празникът е характерен за източните райони на страната, а с голямо веселие от рано сутринта Хараламповден беше отбелязан и в павликенското село Мусина.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
14:40, 10.02.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
празнуваме деня пчеларите

И тази година, по традиция Хараламповден в село Мусина започна с отслужване на света литургия за здраве и плодорие.

Кръстина Иванова-пчелар
„Честваме това, което подкрепя нашето здраве - пчелите, които ни дават мед, които ни дават прополис, восък, всичко е много полезно за организъма на човека".

Открай време, село Мусина се слави като едно от най-развитите пчеларски места в района, тъй като тук има над 400 производители на мед. Легендата разказва, че Хараламповден се отбелязва още от времето на цар Иван Шишман, който имал в селото десетки пчелини.

Константин Моновски - пчелар
„Тогава с отглеждали пчелите в така наречените тревни кошери. Изваждали са меда от тях, смачквали са го, изцеждали са го, а пчелите са ги изтръсквали навън от кошера и са създавали нови семейства. И от години меда като храна е нещо незаменимо".

Дечо Тодоров-пчелар
„Пожелаваме си да са здрави пчелите, като са здрави пчелите, сме здрави и ние!"

Вярва се, че на днешния ден жените трябва да изметат добре цялата къща, за да се отърват от всички болести. Задължително се пекат три обредни питки, които след това се освещават за здраве.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 500 мигранти са разселени досега в ЕС
Близо 500 мигранти са разселени досега в ЕС
Ципрас е готов да разговаря с фермерите за пенсионните реформи
Ципрас е готов да разговаря с фермерите за пенсионните реформи