НОВИНИ

Пред прага на БАН 15-годишни ученици търсят място за идеите си

Ще успеят ли едни талантливи ученици да влязат в БАН, за да разработват своите космически идеи? Мино Караджов е само на 15 години и заедно със свои съученици търси място, където да могат да работят по проектите си. Репортаж на Велианна Кашева и оператора Анна Андреева.

Велианна Кашева
от Велианна Кашева
12:15, 29.12.2015
Чете се за: 01:08 мин.
Още

Работната група няма помещение, където да се събере, а макетите на проектите й стоят заключени в едно мазе. Звучи като сценарий на филм, а е съвсем реална ситуация. Време и място на срещата: България, на прага на 2016, пред прага на БАН. Главен герой е Мино, когото спокойно можем да наречем млад учен, макар да е още ученик.

Мино Караджов: Ние сме просто едни ученици, които имат идеи, които биха могли да променят доста от настоящето. Те наистина могат да се реализират и могат да са в плюс както за нас, така и за учените от БАН.

Една от най-смелите идеи на младежите е свързана с марсохода Екзомарс.

Мино Караджов: Другото нещо, по което работим за космоса, е марсоходът, който трябва да се изпрати на Марс Екзомарс. Той е най-голямата гордост на НАСА и всъщност ние имаме проект, който сме изпратили на НАСА, той е как да оптимизираме този марсоход 4 пъти повече. Искаме да премахнем всичките антени и т.н. и да ги заменим с един много по-оптимизиран вариант на използване. Имаме готов макет, който изглежда твърде зле, защото просто е разработван от къща в къща, много пъти е пренасян, доста мизерно изглежда, но важното е, че надеждата умира последна.

В училище - децата няма как да се събират, у дома - не е удобно, затова решават да потърсят стая за работа в Българската академия на науките. След много опити да се свържат, накрая получават предложението - за стая от 20 или 40 кв/м, срещу наем от 4 евро на кв/м. След този телефонен разговор, момчетата повече не се обаждат.

Мино Караджов: За този наем, който в момента се предвижда, ние ще трябва да платим 160 лв. Вярно, под минималната работна заплата е това, но ние все пак сме ученици и не работим.

БНТ поиска становището на Академията по въпроса. От пресцентъра ни обясниха, че цената отдаване под наем по правилник е такава, но тъй като става дума за ученици, ще потърсят алтернативни варианти. През януари се очаква да ги обсъдят с младежите, а екипът ни ще проследи резултатите от тази среща.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Замърсен въздух в Благоевград
Замърсен въздух в Благоевград
Историческият център на Йорк е под вода
Историческият център на Йорк е под вода