НОВИНИ

Предизвикателствата пред градския транспорт в Бургас, Пловдив и Смолян

Каква е цената на билетите в някои градове в страната, ше се въвежда ли електронното таксуване - провериха кореспондентите ни в Бургас, Пловдив и Смолян.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
19:28, 14.04.2016
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

БУРГАС

Пилотният за страната ни проект "Интегриран градски транспорт" в Бургас е пред финализиране.

Руска Бояджиева - ръководител на проекта: "Това всичко, което направихме като инвестиция има смисъл и ще работи ефективно само ако се възприемат и въведат подходящите организационни мерки".

По линиите вече се движат нови модерни автобуси и тролеи, спирките са изцяло обновени и сега предстои да се въведат електронни карти за пътуващите. Преди да започнат да работят терминалите за продаване и валидиране на пътуването, предстои Общинският съвет да гласува промени в цените. Идеята е пътуването с електронна карта да запази досегашната цена от 1 лев, като ще се ползват всички линии на градския транспорт.

ПЛОВДИВ

В Пловдив цената на билетите е 1 лев и не е променяна от края на 2009-та година. Все още пътниците си купуват билетите в превозното средство, тъй като електронното таксуване в града ще заработи изцяло до шест месеца. С въвеждането му хората ще могат да избират между 12 вида карти и 5 вида билети, които вече са гласувани от Общинския съвет.

;

СМОЛЯН

В Смолян линиите на градския транспорт се обслужват от три фирми, които поддържат една цена на билета - 1 лев

Николай Бояджиев - управител на транспортна фирма: "Ние засега се справяме, но вие знаете, че тука линиите са малко по-особени, това са дълги линии по едно и също направление, от квартал Устово, от различни спирки до Смолян разстоянието е над 22-3 километра",

Преди две години фирмата е подменила автопарка с автобуси на метан, с което се намаляват значително вредните емисии в атмосферата. Това не се е отразило на цената на билета. Превозвачите не предвиждат в скоро време да има увеличение, а цените на ученическите карти дори са намалени от 32 на 25 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще продължат ли разкопките на римската крепост Сексагинта Приста
Ще продължат ли разкопките на римската крепост Сексагинта Приста
Ненчев: Допълнителните военни по границата е превантивна мярка
Ненчев: Допълнителните военни по границата е превантивна мярка