НОВИНИ

Община Пловдив ще прави търг за паркиране пред жилищните блокове

Металните гаражни клетки в Пловдив ще бъдат премахвани, а на тяхно място ще бъдат обособени платени паркоместа. Промяната беше гласувана днес от общинските съветници. За ползване на паркоместата ще се плаща по 15 лева месечно, а ако има повече желаещи - ще се провежда търг.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
17:48, 14.04.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Платените паркоместа ще бъдат обособени по схеми, които ще се изготвят от районните кметства. Новата услуга ще бъде въведена след година. Тя ще се отнася само за местата, на които в момента има гаражни клетки. Сега пловдичани плащат за тях по 29 лева на месец.

Иван Тотев - кмет на Пловдив
Тъй като трябва да бъдат прекратени договорите, да се изчака, където трябва да изтекат договорите на сега съществуващите гаражни клетки. Трябва да се даде срок за премахване от собствениците.

В момента гаражните клетки в Пловдив са 8000. По данни на общината, когато те се премахнат паркоместата пред блоковете ще станат 11 000. Повечето пловдивчани не одобряват да заплащат за паркиране пред дома си, още повече за наддаване за паркомясто.

;

Наемът за паркомясто ще е 15 лева на месец. Ако желаещите обаче са повече от един, ще се провеждат търгове. Спечелилият ще ползва мястото за паркиране за срок от 3 години.

Иван Тотев - кмет на Пловдив
Към сега съществуващата наредба е възможно да бъдат отдавани чрез тръжна процедура, но и да бъдат ползвани без такава, така че това са хипотезите, които разглеждаме, наистина броят на местата, ако броят е равен тогава няма да има тръжна процедура, ако броят е по-голям се прави тръжна процедура, ако няма желаещи не се прави изобщо тръжна процедура.

Тепърва ще се уточнява как ще се реализират тръжните процедури.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На пряката линия: Владимир Путин
На пряката линия: Владимир Путин
Самостоятелна изложба на Благовест Петков
Самостоятелна изложба на Благовест Петков