НОВИНИ

Защитникът на Сергей Антонов предлага да кръстим улица не негово име

Кръстете улица на Сергей Антонов - с този призив неговият адвокат по мегаделото за покушението срещу папа Йоан Павел Втори се обърна към кмета на София и българите по време на двудневното си посещение у нас. Проф. Джузепе Консоло беше удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на Софийския университет за приноса му да бъде изтрито петното върху името на Сергей Антонов.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
20:10, 30.03.2016
Чете се за: 01:21 мин.
У нас
защитникът сергей антонов предлага кръстим улица негово име

Осанката на защитника на България не се е променила дори 30 години след делото за покушението срещу папата. Тогава заклеймяван като адвокат на дявола, вече Джузепе Консоло има правото на своя страна. А днес в аулата на най-престижния български университет прие почетната титла едновременно с гордост и скромност.

Проф. Джузепе Консоло - адвокат на Сергей Антонов: Защитата на Сергей Антонов и България се превърна в кауза, в мисия на живота ми с цел да изчистя петното, което й бе нанесено. Има обаче нещо, което не е повтаряно достатъчно, че Антонов никога не е имал нищо общо с атентата срещу папата. Трябва да бъдете горди, драги студенти, затова че сте българи.

Българинът Сергей Антонов понася на гърба си сблъсъка на Запада и Източния блок в една от най-изострените фази на Студената война. Изводът може да се направи от разстоянието на годините и на събраните данни в разсекретените разследвания. Когато на 13-ти май 1981-а папа Йоан Павел Втори е прострелян с 2 куршума, светът изтръпва. Атентаторът - турчинът Мехмед Али Агджа, получава доживотна присъда. И тогава иначе мълчаливият терорист хвърля медийна бомба за т. нар. българска следа.

Мехмед Али Агджа: Извърших атентата заедно с Антонов. КГБ беше организатор, а българите ме обучиха.

Тази кратка реплика на човека, който по време на процеса ще твърди, че е преродения Иисус и възвестява края на света е раздухана първо от американската преса. Още тогава адвокатът на Антонов не спира да твърди, че обвинението се базира само на думи, без никакви доказателства.

Проф. Джузепе Консоло - адвокат на Сергей Антонов: Разбрах, че Сергей Антонов е невинен, когато открих доказателства, че Ахджа лъже. Сега, пред целия свят можем да извикаме на висок глас, че България е била несправедливо ощетена, но че успя да измие петното от името си. Затова ще предложа на кмета на София да кръсти голям площад или улица на паметта на Сергей Антонов - мъченикът, който изми лицето на родината си. Но не трябва да бъде някаква малка уличка или някое забутано площадче. Трябва да бъде нещо значително, за да може да се запомни от младите поколения.

В Рим Антонов е ръководител на бюрото на БГА-Балкан. Сътрудник е на ДС, защото работи чужбина. Но няма необходимите качества и психика за допълнителната си дейност, както докладват ръководителите му. Днес можем да се обзаложим, че името на Антонов е непознато на младите българи. Но "българската следа", дори и фалшива, остава популярна теза за покушението срещу папата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Национален протест на лекарите
Национален протест на лекарите
Увредени диги по течението на река Места
Увредени диги по течението на река Места