НОВИНИ

Представиха книга за 110-годишната българо-японска дипломатическа сага

Само ден след интронизацията на новия японски император Нарухито, в Аулата на СУ беше представена уникална книга за 110-годишната българо-японска дипломатическа сага - стотици страници на изследователи от две поколения японисти, които се опитват да разгадаят труднообяснимата близост между българи и японци. Премиерата й вече се състоя в Япония на симпозиум за тройния юбилей на официалния диалог София - Токио.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
12:17, 25.10.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Повечето от нас българите днес знаят много за Япония - тази вибрираща островна гърбица-земя в началото на света. Това го показват и все по-пълните зали на Дните на японската култура у нас 30-та поредна година.

Но дори познавачите на тази уникална човешка общност ще открият неподозирани факти и личности в потайностите на винаги добрите отношения във времето между българи и японци. За Вера Стефанова - един от авторите и най-силните ни японисти, откритието е, че между нас има химия, която сработва.

Вера Вутова-Стефанова, дипломат и японист: Ще дам само един пример - културното ни общуване е стигнало до такава степен, че говорим, и това го отбелязваме в нашето издание - за взаимно проникване между двете култури.

За младия учен доц. Евгений Кандиларов силно се привличаме като противоположности.

Доц. д-р Евгений Кандиларов, историк и японист: За нас Япония е далечна, екзотична, интересна по много причини. Същото нещо важи и за начина, по който японците гледат към нас - ние сме не по-малко екзотични.
Н. Пр. Масато Ватанабе, посланик на Япония: Тази дебела книга е един огромен труд върху огромен изследователски материал, обобщен от двамата автори - японисти, която ще бъде четена от много българи.

Не случайно в Аулата са малките певци на покойния маестро Христо Недялков от Детския радио хор - един от основните мостове София - Токио.


Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
90% от работните места ще изискват дигитални умения само след година
90% от работните места ще изискват дигитални умения само след година
Пак измама в интернет: Сайт използва логото на БНТ и името на зам.-министър
Пак измама в интернет: Сайт използва логото на БНТ и името на зам.-министър