НОВИНИ

ВСС изпрати на президента решението си за избор на нов главен прокурор

Висшият съдебен съвет вече е изпратил решението си за избор на нов главен прокурор на президента Румен Радев, който трябва да утвърди кандидатурата с указ. Държавният глава ще се запознае с решението на ВСС след като се върне от визитата си в Япония. Действията му ще бъдат съобразени с изискванията на Конституцията. Това казаха за "По света и у нас" от прессекретариата на президента.

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:11, 25.10.2019 (обновена)
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

С 20 гласа "за" и 4 "против" снощи Иван Гешев беше одобрен за нов главен прокурор от Пленума на Висшия съдебен съвет.

По закон няма определен срок, в който президентът да издаде указ за назначаването на главния прокурор или да го върне на Висшия съдебен съвет.

Ето какво каза пред БНТ Гешев след избора на ВСС.

Иван Гешев, избран за главен прокурор: Трябва да продължим по същия начин, по който почнахме последните 2-3 години. Като показваме, че няма разлика между български гражданин с нисък социален статус и български граждани с висок социален статус, когато те са извършили нарушения или престъпление или когато има данни за извършено престъпление или доказателства за извършено престъпление.
;

Бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров коментира пред "По света и у нас" възможностите пред Румен Радев.

Проф. Пламен Киров: Президентът е наясно с персоналните и професионалните качества на кандидата, който се предлага от Висшия съдебен съвет. Кандидатурата е подкрепена с 20 от 24-те присъстващи членове на ВСС, тоест с много по-високо мнозинство от изискващите се 2/3, тоест, минималният брой 17. Струва ми се, че президентът е длъжен, ако все пак откаже да назначи, да издаде указ за назначаване, да се мотивира. Той не може да избяга от това да обясни на обществото защо след като има такава подкрепа от членовете на ВСС, той въпреки всичко има възражения. Тези възражения трябва да бъдат обосновани.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пак измама в интернет: Сайт използва логото на БНТ и името на зам.-министър
Пак измама в интернет: Сайт използва логото на БНТ и името на зам.-министър
Продължават протестите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор
Продължават протестите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор