НОВИНИ

Първо телевизионно интервю на Иван Гешев след избора му за главен прокурор

ВСС одобри Иван Гешев за нов главен прокурор. Кандидатурата му беше единствената за поста. Изслушването започна в 10 часа сутринта вчера и продължи близо 10 часа. Той даде интервю специално за БНТ.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
08:24, 25.10.2019
Чете се за: 02:05 мин.
У нас

Чуха се много критики, както и положителни оценки за Гешев. С кои от критиките той смята да се съобрази?

Иван Гешев: Аз съм човек, който обмисля внимателно всички критики и се променям в случаите, в които преценя, че критиките са градивни и че са обосновани и правилни. Аз лично, кацах го и пред ВСС, съм впечатлен от становището на съдия Шекерджиев. Не съм съгласен с неговото виждане, неговите основания да не ме подкрепи. Не смятам, че прави правилна оценка за мен. Но съм впечатлен от честния и коректен анализ, от негова гледна точка, като аз лично ще се постарая да покажа, че неговата преценка за мен не е точната и не е правилната и с удоволствие ще положа усилия в тази насока.

Гешев казва, че прокуратурата трябва да бъде по-активна. Как обаче ще се случи това? Какво предвижда, за да бъдат прокурорите по-активни, особено в частта "битова престъпност", за която Гешев казва, че прокуратурата е длъжник?

Иван Гешев: Предвиждам много неща. Въпросът е, че днес протече една част от процедурата. Предстои да видим как ще се развие процедурата в следващия етап, тоест каква ще е преценката на президента, така че тази процедура по същество не е приключила. Още е рано да казвам някои неща, които планирам. Голяма част от ангажиментите, които смятам да изпълня, стратегическите цели, мерките, са посочени в концепцията ми. Общо мога да кажа, че се надявам прокуратурата да се отвори към проблемите и болките на хората. Надявам се прокуратурата де е по-активна в променяне на чувството за несправедливост, което съзнавам, че съществува в българското общество и прокуратурата да поеме ангажиментите, които е длъжна към българското общество, на места където това не се случва. Тоест, става въпрос за осъществяване на съответните функции на главния прокурор за по-голяма активност по окръжни и апелативни прокуратури основно извън рамките на София.

Гешев каза, че има проблем с борбата с корупцията по високите етажи на властта, въпреки доклада. Защо има проблем?

Иван Гешев: Вижте, аз не казах, че има проблем, казах, че има още нерешени проблеми. Факт е, че докладът на ЕК категорично казва, че ангажименти на България, поети към момента на присъединяването ни към ЕС са изпълнени. Факт е обаче, че има още много работа за вършене и ние не може да се задоволяваме и да сме спокойни от докладите на ЕК. Имам предвид, че трябва да се свърши много работа. А, защо е тази ситуация и защо резултатите още не са това, което очаква българското общество, което отчитам за обективна реалност, е въпрос на дълъг анализ. Немалка част от него направих в 10-часовото изслушване. Става въпрос за комплекс от фактори, включително от нормативен характер, включително за един формалистичен процес, който е описан не от български коментатори, а от експертите по механизма за сътрудничество и проверка, от прокурорите от Службата за подкрепа на структурните реформи, които извършиха независим анализ на структурния и функционалния модел на българската прокуратура и анализ на нейната независимост. В България съществуват стандарти за доказване, които са много по-високи от която и да е страна от ЕС, има и проблеми от страна на материалното право в НК, има проблеми, които са извън прокуратурата и касаят институциите на изпълнителната власт, говорим за кадрово, материално осигуряване, обучение и много други неща. Има проблеми, които касаят в чисто организационен план и подобряване на работата на прокуратурата по тези дела.

Кои са доказателствата, които доказват, че Гешев е независим?

Иван Гешев: Аз наистина бях искрен на това изслушване. Казах неща, в които вярвам и които мисля. Как ще продължа да убеждавам, ако се приключи успешно тази процедура, е въпрос, на който ще отговоря, че трябва да продължим по същия начин, по който почнахме последните две-три години като показваме, че няма разлика между български гражданин с нисък социален статус и български граждани с висок социален статус, когато те са извършили нарушение или престъпление и когато има данни за извършено престъпление или доказателства за извършено престъпление.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия е изпратила в Сирия още 300 военни полицаи и 20 бронирани автомобила
Русия е изпратила в Сирия още 300 военни полицаи и 20 бронирани автомобила
Продължава издирването на изчезналото дете от село Николаево
Продължава издирването на изчезналото дете от село Николаево