НОВИНИ

Представиха промените в Наказателния кодекс в Комисията по правни въпроси

До 5 години затвор за психически тормоз и преследване в условията на домашното насилие - това предвиждат промените в Наказателния кодекс, които бяха представени днес от председателя на парламента Цвета Караянчева на обсъждане в Комисията по правни въпроси. В обсъждането участваха заинтересувани организации, които също споделиха препоръки за законопроекта.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
19:22, 08.11.2018
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Повече от два часа председателят на парламента, министърът на правосъдието, депутати, дипломати, експерти-юристи и представители на неправителствени организации обсъждаха внесените от парламентарния председател промени в Наказателния кодекс.

Цвета Караянчева - председател на Народното събрание: Едно зло ходи из България и то присъства почти всекидневно в новините. То присъства с обезкуражаваща честота във всекидневието ни. И това е насилието над деца и жени. По официални данни 1/4 от жените са жертва на такова насилие. Разбира се, не изключваме и мъжете.
Цецка Цачева - министър на правосъдието: Министерството на правосъдието подкрепя законопроекта. Предложените промени са насочени към осъществяване на по-ефективна превенция и борба с различните форми на насилието.

От най-голямата опозиционна група също обявиха, че ще подкрепят на първо четене законопроекта,

Крум Зарков - зам.-председател на ПГ "БСП за България": Защото, както стана брутално ясно в последните месеци, България е изправена пред тежко предизвикателство, което е свързано с домашното насилие. Това предизвикателство явно не може да бъде преодоляно със сега действащите закони и с начина, по който работят в момента институциите.

След като беше обсъден, правната комисия прие законопроекта единодушно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
400 млн. лв. годишно губи държавата от заплати в плик
400 млн. лв. годишно губи държавата от "заплати в плик"
Агенти под прикритие разкрили групата за фалшива онлайн търговия
Агенти под прикритие разкрили групата за фалшива онлайн търговия