НОВИНИ

Преиздават "Задочни репортажи за задочна България" на Георги Марков

Публична дискусия за творчеството и живота на големия български писател, публицист и дисидент Георги Марков се състоя в Софийския университет.

Мина Петрова
от Мина Петрова
22:52, 23.03.2017
Чете се за: 00:32 мин.
У нас
преиздават задочни репортажи задочна българия георги марков

Поводът за събитието е преиздаването на най-значителното произведение от емигрантския му период - „Задочни репортажи за задочна България" серия от есета, излъчвани по радио Свободна Европа, в които описва живота в социалистическа България.

Журналистът Димитър Кенаров, който беше сред участниците в дискусията,сподели, че пише неговата биография. Инициаторите се надяват с новото издание на репортажите му младите хора да четат повече от творбите на Георги Марков и по този начин да поддържат паметта му жива.

Димитър Кенаров, журналист: Повечето хора знаят единствено за убийството на Георги Марков. А е нужно да се чете Георги Марков, всъщност неговите творби, това са истинският му паметник. И задочни репортажи за България е може би най-плътната, проникновена творба за българската социалистическа епоха.
Захари Карабашлиев, драматург: С убийството му в Лондон, всъщност ние губим не просто един .. едно човешко същество разбира се, но и един говорител на демокрацията , въобще, но ние губим и един брилянтен писател в разцвета на силите си.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От спец. пратеник на БНТ в Лондон: Районът около британския парламент е затворен
От спец. пратеник на БНТ в Лондон: Районът около британския парламент е затворен
Проект за голям морски курорт на мястото на старо летище край Атина​
Проект за голям морски курорт на мястото на старо летище край Атина​